Skip to main content

Ευρωπαϊκός Κόμβος Logistics από τη Huawei στον Πειραιά

Μεγάλη επένδυση από τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei στις εγκαταστάσεις της Cosco

Έμφαση στην παρουσία του στην Ελλάδα δίνει ο τεχνολογικός κολοσσός της Huawei, ο οποίος παρουσίασε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κόμβου Logistics στις εγκαταστάσεις της Cosco (PCT) στο λιμάνι του Πειραιά. Μια πύλη εισόδου για τα προϊόντα της Huawei στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei ΝΑ Ευρώπης, Reno Fujun, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία της κινεζικής εταιρείας σηματοδοτεί την αυξανόμενη προβολή της χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού για την επένδυση και ανάπτυξη υποδομών αιχμής.

«Το 2024 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη λειτουργία της Huawei στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πορεία γεμάτη συνεισφορές στην Ελλάδα με μεγάλη προστιθέμενη αξία». Σημαντικό project Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Logistics στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Fujun έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό project στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Μια στρατηγική πρωτοβουλία, η οποία εγγυάται -όπως είπε- μια συνεισφορά ύψους 7,8 εκατ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, τη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας σε πρώτο στάδιο και έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%.

Με τη σειρά του, ο Captain Wang Jihang, διευθύνων σύμβουλος του Σταθμού Εμπορευμα τοκιβωτίων Πειραιά (PCT), τόνισε ότι η συνεργασία με τη Huawei αποδεικνύει τη σύγκλιση δύο επιχειρηματικών κολοσσών. «Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να προάγουν το εμπόριο και την καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη αφοσίωση της PCT στην τεχνολογία και τις βιώσιμες πρακτικές». «Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Logistics επιβεβαιώνει ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι απλά ένα λιμάνι. Είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου», σημείωσε ο Captain Wang Jihang και στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η PCT έχει αφοσιωθεί στη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των πρακτικών της. Και ας μην ξεχνάμε -πρόσθεσε ο ίδιος- το γεγονός ότι ο Πειραιάς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, Μια γέφυρα που συνδέει ηπείρους, αγορές και ανθρώπους. «Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη συμφωνία θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο για γρήγορη διανομή προϊόντων, με οφέλη στη βιομηχανία και τους Ευρωπαίους καταναλωτές», κατέληξε.

Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών στο δυναμικό της Ελλάδας, θέτοντας τις βάσεις για εκθετική ανάπτυξη και τεχνολογική πρόοδο και σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, έχουμε ακόμη ένα βήμα προς τον στόχο ανάδειξης του Πειραιά σε διαμετακομιστικό και τεχνολογικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, «η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της Huawei ενισχύει τη θέση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη». Πυλώνας εξέλιξης Η υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη μεγάλη άνοδο των logistics στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας καταλαμβάνει πλέον τη 19η θέση παγκοσμίως στον δείκτη Logistics Performance Index, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Τα logistics συνεισφέρουν 11,5% στο ΑΕΠ, με ένα ποσό της τάξης των 23,8 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κ. Μάνη-Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα δημιουργηθούν τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του «Pharos» αναμένεται τον Μάρτιο του 2025, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, ο «Pharos» θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδο σε μια σειρά από τομείς.

Μοχλός ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu, εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη των σινο-ελληνικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Logistics στο λιμάνι του Πειραιά θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών από την Ελλάδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα που θα περάσει και θα προσελκύσει και άλλες τεχνολογικές εταιρείες από την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο να επενδύσουν στη χώρα μας. «Σίγουρα ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα αυξηθεί και στόχος μας είναι να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Fang Qiu, κάνοντας λόγο για ένα έργο που θα βελτιώσει το μέλλον της χώρας.