Skip to main content

Το Πεκίνο ρίχνει τα… μποφόρ της αγοράς

Επαναγορά μετοχών από τους ναυτιλιακούς κολοσσούς China Cosco και China Merchants με στόχο τη νηνεμία

Σε επαναγορά μετοχών από το κινεζικό χρηματιστήριο αναμένεται να προχωρήσουν οι ναυτιλιακοί κολοσσοί China Cosco Shipping και China Merchants, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό η Bank of China δήλωσε ότι έχει ήδη αναλάβει δανειακές δεσμεύσεις σε 32 εισηγμένες εταιρείες για σχέδια επαναγοράς μετοχών τους, με το πρόγραμμα χρηματοδότησης να φθάνει τα 42 δισ. δολ.

Η χρηματοδότηση προέρχεται εν μέρει από το ειδικό δάνειο που προσφέρεται από το υποκατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη Σαγκάη, αλλά και από εσωτερικούς πόρους.

Στις επηρεαζόμενες εταιρείες περιλαμβάνονται εκείνες που κατέχουν ή διαχειρίζονται μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία, λιμάνια και περιουσιακά στοιχεία logistics στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές της Nanhua Futures, οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να λάβουν δάνεια με επιτόκιο έως και 2,25%, που θα μπορούσε να είναι δελεαστικό για εταιρείες με υψηλότερους δείκτες μερισμάτων ή καθαρά περιθώρια κέρδους.

Η μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών στο κινεζικό χρηματιστήριο προέρχεται από την Cosco Shipping Holdings, που ελέγχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Η διπλά εισηγμένη CSH σχεδιάζει να επαναγοράσει τις μετοχές της που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, αξίας 1 δισ. έως 2 δισ. γιουάν (140 εκατ. έως 280 εκατ. δολάρια), σε τιμή έως 20 γιουάν ανά μετοχή, ενώ θα εγκρίνει επίσης επαναγορές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ενισχυμένα από τους υψηλούς ναύλους, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 72,7% σε ετήσια βάση, στα 38,1 δισ. γιουάν, στο εννεάμηνο του 2024. Διαθέτει επίσης πάνω από 170 δισ. γιουάν σε μετρητά και ισοδύναμα.

Παρά την εκτίναξη των κερδών του τρίτου τριμήνου φέτος, η απόδοση της μετοχής της εταιρείας δεν ήταν ικανοποιητική.

Ο ναυτιλιακός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης ότι «για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, οι επαναγορασμένες μετοχές θα ακυρωθούν για να μειωθεί το κεφάλαιο».

Η αδελφή εταιρεία της Cosco Shipping Development, που δραστηριοποιείται κυρίως στη μίσθωση πλοίων και εξοπλισμού, ανακοίνωσε επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο, με στόχο μέχρι 287,2 εκατ. γιουάν.

Η Cosco Shipping θα αυξήσει τα μερίδια σε δύο άλλες ναυτιλιακές μονάδες, την Cosco Shipping Energy Transportation και την Cosco Shippinh specialized Carriers, μέχρι 1,4 δισ. γιουάν και 288 εκατ. γιουάν αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση προέρχεται και πάλι εν μέρει από την Bank of China.

Επίσης ο κρατικοδίαιτος ναυτιλιακός κολοσσός China Merchants σχεδιάζει εξαγορές μετοχών 222-443 εκατ. γιουάν.

Ο γίγαντας της εφοδιαστικής Sinotrans στοχεύει σε 271-542 εκατ. γιουάν, και η λιμενική εταιρεία China Merchants Port Group σε 195-389 εκατ. γιουάν.

Η Sinotrans, η Liaoning port Co και η Νanjing Tanker ανακοίνωσαν επίσης σχέδια αύξησης της συμμετοχής των μητρικών μετοχών.

Μεταρρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι πρόσφατα στην Αθηναϊκή Λέσχη συζητήθηκαν όλες οι μεγάλες προκλήσεις, οι προοπτικές, τα ερωτήματα και οι στόχοι της κινεζικής οικονομίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κινεζική πρεσβεία.

Ο Κινέζος πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ κάλεσε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Κίνα, ειδικά σε τομείς όπως smart tech ή πράσινες επενδύσεις.

Η οικονομολόγος Κίνας της ICBS Standard Bank, Helena Huang, αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και στα μέτρα που αποφάσισε το Πεκίνο για την ενίσχυσή της.

Στόχος της Κίνας είναι να προωθήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης, τη βελτιστοποίηση της βιομηχανικής δομής, την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και την επίτευξη πράσινης ανάπτυξης.

Στα βασικά σημεία περιλαμβάνεται, όπως είπε η κ. Huang, η εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας της μεταποίησης, η αναζωογόνηση της κατανάλωσης μέσω μιας προσέγγισης stop-loss, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων και η ευθυγράμμιση των πολιτικών της Κίνας μετά τις αμερικανικές εκλογές όσον αφορά τους εμπορικούς δασμούς.

Με το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ

Οι πολιτικές της Κίνας αναμένεται να διαμορφωθούν με βάση τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να δοθεί έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων), στην προσέλκυση και σταθεροποίηση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς με τη δημιουργία μηχανισμών για την εισαγωγή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κεφαλαίων στην αγορά.