Skip to main content

ESG Shipping Awards 2024: Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αναβάθμιση του στόλου με πράσινα ομόλογα

Tο συνέδριο παρείχε μια πλατφόρμα για διεισδυτικές συζητήσεις, γνώσεις ανταλλαγή γνώσεων και ευκαιρίες δικτύωσης

H σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης βρέθηκε -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο του συνεδρίου των ESG Shipping Awards 2024, το οποίο αποτελεί μια κορυφαία πρωτοβουλία για την προώθηση της βιώσιμης διακυβέρνησης του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΑΤΗΕΧ), Λίλιαν Γεωργοπούλου, χαρακτήρισε τα πράσινα ομόλογα ως βασικό εργαλείο για επενδύσεις σε νέες, καθαρότερες τεχνολογίες και αναβάθμιση του στόλου, επιτρέποντας στις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή επενδυτών με γνώμονα τη βιωσιμότητα και ενδεχομένως να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου τους.

Όπως τόνισε η κ. Γεωργοπούλου «στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υποστήριξη των εταιρειών για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης».

Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως «παρέχοντας πρόσβαση σε βιώσιμα κεφάλαια και προωθώντας τις αρχές ESG, στοχεύουμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν θέσει, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ανθεκτική και υπεύθυνη παγκόσμια οικονομία».

Με συνολικά περισσότερους από 350 συμμετέχοντες, το συνέδριο παρείχε μια πλατφόρμα για διεισδυτικές συζητήσεις, γνώσεις ανταλλαγή γνώσεων και ευκαιρίες δικτύωσης. Ουσιαστικά, για ακόμη μία χρονιά, τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις, οι μελλοντικές ευκαιρίες και οι συνεργασίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση των αρχών ESG στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ξεκίνησε με εναρκτήριες παρατηρήσεις από τον Μανώλη Κουτουλάκη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος τόνισε την ταχεία μετατροπή της αναφοράς ESG και της βιωσιμότητας σε συγκεκριμένα και ουσιώδη στοιχεία του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από την πλευρά του, ο Δρ Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε σε εφικτές, επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις αντί να ασχολούμαστε με το «πράσινο πλύσιμο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η πολιτική ESG έχει ευτυχώς πάρει το σωστό δρόμο, αναδεικνύοντας ένα πολύτιμο εργαλείο για πραγματική αυτοαξιολόγηση και ομότιμη λογοδοσία.

Βασικές προκλήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα πάνελ του συνεδρίου, στα οποία συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν ως στόχο την επίλυση βασικών ζητημάτων.

Ενδεικτικά, η Angela Stark, Senior Vice President της Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. και νικήτρια του Gold ESG Leader Award, περιέγραψε τη στρατηγική απαλλαγής της εταιρείας από τον άνθρακα με έμφαση στην αποδοτικότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξετάζονται οι επιπτώσεις της κρουαζιέρας στις κατά τόπους κοινότητες και σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί βαρύνουσας σημασίας η διενέργεια διπλής αξιολόγησης για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συμπεράσματα του πάνελ με τίτλο «Κοινωνική Ηγεσία», την οποία συντόνισε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθύνων Σύμβουλος της Marine Tours. Εκεί, ο Cpt. Δημήτρης Αγρίμης της Navios Maritime Partners L.P., τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας για την επίτευξη μηδενικών περιστατικών μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης και την προσαρμοσμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας για πάνω από 4.000 μέλη του πληρώματος.