Skip to main content

Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου: Ύστατο χαίρε στην σπουδαία καπετάνισσα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, της ελληνικής ναυτιλίας, του επιχειρηματικού κα πολιτικού κόσμου η κηδεία της

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η ελληνική ναυτιλία, ο επιχειρηματικός και ο πολιτικός κόσμος, καθώς και άνθρωποι της Εκκλησίας αποχαιρέτησαν την Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών την περασμένη Παρασκευή.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βουλιαγμένη, παρουσία συγγενών, φίλων και εκπροσώπων του πολιτικού, ναυτιλιακού, επιχειρηματικού και εκκλησιαστικού κόσμου.

Χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου Δωρόθεος και ο οικείος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βούλας-Βουλιαγμένης Αντώνιος, καθώς και ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Παρευρέθη επίσης συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή έμπνευσης

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου ήταν η ιδρύτρια του ναυτιλιακού κολοσσού Thenamaris Ships Management. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1926 στη Γλυφάδα. Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Αδέλφια της ήταν ο Μελέτης και ο Κλεόβουλος ή Μπίμπης Μεθενίτης.

Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαρτίνο από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ο οποίος ήταν από τους πιο γνωστούς αντικέρ της Αθήνας, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Θανάση, τον Ντίνο, τον Ανδρέα και την Ελένη.

Τη δεκαετία του ’60 ξεκίνησε μόνη και με τη βοήθεια του συζύγου της το ταξίδι στους ωκεανούς – «πούλησε την προίκα της», έλεγε χρόνια αργότερα η κόρη της Ελένη.

Το 1964 απέκτησε το πρώτο πλοίο, το οποίο αγόρασε από τον Λιβανό έναντι του ποσού των 80.000 λιρών. Το «Θανάσης» ανακατασκευάστηκε, ταξίδεψε και τρία χρόνια αργότερα πουλήθηκε για 300.000 δολάρια.

Το δεύτερο πλοίο της ήταν το «Ελένη».

Η Αθηνά Μαρτίνου, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελούσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες εφοπλιστές, τους οποίους προέτρεπε και συμβούλευε.