Skip to main content

Πλοία: Κινεζική υπεροχή στις πράσινες παραγγελίες εννεαμήνου

Αυξημένος κατά 51,9% σε ετήσια βάση ο αριθμός παραγγελιών το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Το 70% των παγκόσμιων παραγγελιών μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου για πράσινα πλοία θα «χτιστεί» σε κινεζικές ναυπηγικές γιάρδες, συγκεντρώνοντας σε σύνολο τα 87,11 εκατ. τόνους νεκρού βάρους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας, η κάλυψη των νέων ναυπηγήσεων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει όλους τους κύριους τύπους πλοίων, ενώ ο αριθμός των παραγγελιών ήταν αυξημένος κατά 51,9% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 74,7% του παγκόσμιου συνόλου.

Την ίδια ώρα η αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας όσον αφορά την κατασκευή πράσινων πλοίων προκαλεί αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Όταν χώρες εκτός Ε.Ε. εξάγουν αγαθά στην Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από την κανονική αγοραία αξία τους, είναι κάτι που βλάπτει τη ναυπηγική βιομηχανία» αναφέρει ο διευθυντής Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας στη SEA Europe Vincent Guerre σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Χ.

Έρευνα σχετικά με πράξεις, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας που στοχεύουν στην κυριαρχία της στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας ξεκίνησε η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ για το εμπόριο (Office United States Trade Representative).

Στην πρώτη θέση

Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, μεταξύ 18 σημαντικών τύπων πλοίων, όπως μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πετρελαιοφόρων, η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση σε νέες παραγγελίες, με 14 από αυτές στη διάρκεια του εννεαμήνου.

Η Hudong-Zhonghua Shipbuilding (Group) Co Ltd με έδρα τη Σαγκάη, θυγατρική της China State Shipbuilding Corp ή CSSC, παρέδωσε 17 εμπορικά πλοία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται η παράδοση ρεκόρ οκτώ πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι νέες παραγγελίες για πλοία με πράσινη ενέργεια αντιπροσώπευαν το 57% του παγκόσμιου στόλου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Οι παραγγελίες για πράσινα πλοία που κινούνται με LNG και μεθανόλη αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς, ενώ σημειώθηκε επίσης σημαντική πρόοδος στις παραγγελίες πλοίων εξοπλισμένων με ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα ή καύσιμο υδρογόνο.

Τροφοδοτούμενη από τις πράσινες τεχνολογίες και τα πλοία υψηλής προστιθέμενης αξίας, η επαρχία Jiangsu εξήγαγε ένα ευρύ φάσμα πλοίων αξίας 69,27 δισ. γιουάν (9,78 δισ. δολ.) κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, επιτυγχάνοντας αύξηση 75,1% σε ετήσια βάση, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το τελωνείο Nanjing.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, πέντε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου 40.000 τόνων παρουσιάστηκαν στη μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της CSSC Chengxi Shipyard Co Ltd στο Jiangyin.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο η ναυπηγική παραγωγή της Κίνας «άγγιξε» τα 36,34 εκατ. dwt, αυξημένη κατά 18,2% σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 55,1% του παγκόσμιου συνόλου.

Αποκατάσταση ανταγωνισμού

Με αφορμή την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία η SEA Europe, η Ένωση Ναυπηγείων και Ναυτιλιακού Εξοπλισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο των προτάσεων Ντράγκι έχει ζητήσει τη στήριξη των ευρωπαϊκών ναυπηγείων και των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη του τομέα των πλωτών μεταφορών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας.

Ο διευθυντής Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας στη SEA Europe Vincent Guerre σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Χ τονίζει ότι για την αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού, η Ε.Ε. μπορεί να εφαρμόσει μέτρα εμπορικής άμυνας, όπως η επιβολή προσωρινών αντισταθμιστικών δασμών, συγκεντρώνοντας όμως πρώτα πληροφορίες και δημοσιεύοντας εκθέσεις.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, μετά την εξέταση αίτησης που υποβλήθηκε στο Γραφείο του United States Trade Representative (USTR) από πέντε εθνικές εργατικές ενώσεις, ξεκινά έρευνα σχετικά με πράξεις, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας που στοχεύουν στην κυριαρχία στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όπως εξηγείται σε επίσημη ανακοίνωση, η USTR ζητά δημόσια σχόλια και θα διοργανώσει δημόσια ακρόαση σε σχέση με την έρευνα αυτή.

«Η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας λειτουργεί σύμφωνα με το δόγμα της σύντηξης πολιτικού-στρατιωτικού τομέα, σύμφωνα με το οποίο οι εξαγωγές εμπορικών πλοίων επιδοτούνται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας» δήλωσε πρόσφατα ο Colin Cooke, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Canadian Marine Industries and Shipbuilding Association (CMISA).