Skip to main content

Όμιλος Grimaldi: Στα 5 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023 – Στα 9 δισ. ευρώ το συνολικό ενεργητικό

Η ιταλική εταιρεία θα αντικαταστήσει 18 πλοία - Στα 140 ο συνολικός στόλος της, προσεγγίζουν 150 λιμάνια

«Πιστεύουμε στον τομέα των μεταφορών αυτοκινήτων και θέλουμε να βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση παρέχοντας υποδομή σε κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, μιλώντας την Παρασκευή στο 26ο συνέδριο Euromed στην Αθήνα.

Ο κ.Grimaldi επιβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία θα αντικαταστήσει 12 πλοία κοντινών αποστάσεων και άλλα 6 για μεγαλύτερες, ενώ αναφέρθηκε στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών των δύο λιμένων Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου από τον ιταλικό όμιλο. Αναφορικά με τις δρομολογιακές γραμμές, είπε η διαδρομή από την Ιταλία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα Βενετία-Μπάρι-Πάτρα ενισχύθηκε, όπως και το δρομολόγιο Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα, που συνδέει τις δύο χώρες σε 9 ώρες καθημερινά.

Είπε ότι ο στόλος του ομίλου έχει αυξηθεί και είναι τώρα 140 πλοία, ενώ ο αριθμός των λιμανιών που προσεγγίζουν είναι 150, υποστηριζόμενα από 90 πρακτορεία. Τόνισε εξάλλου ότι ο όμιλος έχει επίσης ενισχύσει τα υφιστάμενα λιμάνια όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα, τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, την ενεργειακή απόδοση και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων εκατομμυρίων ευρώ στα λιμάνια Ravenna, Gioia Tauro, Sagunto, Βαρκελώνη και Αμβέρσα.

Αναφερόμενος στον κύκλο εργασιών του ομίλου, είπε ότι πέρυσι ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 9 δισ. ευρώ.

Εκτίμησε ότι το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ, ενώ το 2024 δεν θα είναι στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, τη χαρακτήρισε καλή χρονιά, παρά το αυξημένο κόστος του χρήματος, τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις, την εμπόλεμη κατάσταση, τον φόρο ETS και τους νέους κανόνες για τα καύσιμα.

Αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο του ομίλου Grimaldi, σημείωσε ότι το 2007 η οικογένειά  ίδρυσε το Ίδρυμα Grimaldi, «όπου επενδύσαμε μέρος των κερδών μας για τη χρηματοδότηση φιλανθρωπικών έργων. Από τότε, οι δωρεές έχουν ξεπεράσει τα 52 εκατ. ευρώ και αυξάνονται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει περίπου 400 κοινωνικά έργα και σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε πολλά περισσότερα».