Skip to main content

Διεθνής Ναυτική Ένωση: Ζητεί αναστολή για το νέο μήνυμα της ΑΑΔΕ για τις εξαγωγές και διάλογο

«Θα υπάρξουν συνέπειες και πρόστιμα που θα μετακυληθούν στις εταιρείες - μέλη των αρμόδιων Επιμελητηρίων και φορέων ανά την επικράτεια»

Να ανασταλεί η υποχρεωτική υποβολή του ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ590 από τη 15η Οκτωβρίου 2024, τουλάχιστον έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, ζητεί από την ΑΑΔΕ η Διεθνής Ναυτική Ένωση. Πρόκειται για οδηγία της ΑΑΔΕ που αφορά την εφαρμογή του μήνύματος για τις εξαγωγές «γνωστοποίηση εξόδου».

Η διοίκηση της ΔΝΕ αναφέρει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω αλλεπάλληλων επίσημων επιστολών της προς την ΑΑΔΕ, ούτως ώστε:

  • να ανασταλεί η υποχρεωτική υποβολή του ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ590 την 15η Οκτωβρίου 2024 τουλάχιστον έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Δεν είχε γίνει καμία πρότερη διαβούλευση μεταξύ της ΑΑΔΕ και των εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΔΝΕ
  • να παρασχεθούν – στο ενδιάμεσο – οι κομβικής σημασίας διευκρινίσεις επί πλήθους καίριων ερωτημάτων των εταιρειών – μελών της ΔΝΕ, τα οποία έχουν διατυπωθεί αναλυτικά στις επιστολές της και
  • να καθοριστεί μία επίσημη συνάντηση του διοικητή της ΑΑΔΕ με το προεδρείο της ΔΝΕ, ως η βάση μίας εποικοδομητικής διαβουλεύσεως.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία επεξήγηση στα εύλογα αιτήματα και ερωτήματά μας.

Καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι, ευελπιστούμε ότι απλώς η ΑΑΔΕ δεν έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των ερωτημάτων μας και το γεγονός ότι αυτά τα ερωτήματα διατυπώνονται από τις εταιρείες – μέλη μας που διακινούν πάνω από το 80% της εμπορικής κίνησης των ελληνικών λιμένων».

Οι συνέπειες

Όπως υπογραμμίζει η ΔΝΕ, θα υπάρξουν συνέπειες και πρόστιμα που θα μετακυληθούν στις εταιρείες – μέλη των αρμόδιων Επιμελητηρίων και φορέων ανά την επικράτεια.

«Αναμένουμε ότι τουλάχιστον τα Επιμελητήρια και οι φορείς θα αντιληφθούν τις επιπλοκές στο εξαγωγικό εμπόριο που είναι προ των πυλών και θα κινηθούν αναλόγως. Από πλευράς μας, σας γνωστοποιούμε πως οι εταιρείες – μέλη μας, πλέον της βέβαιης λειτουργικής επιβάρυνσης που θα επιφέρει η συγκεκριμένη διαδικασία, αδυνατούν – τεχνικά και αντικειμενικά – να συγκεντρώσουν τα ζητηθέντα στοιχεία για την ηλεκτρονική υποβολή του μηνύματος ΙΕ590», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται:

«Τα πληροφοριακά συστήματά των μελών μας δεν είναι έτοιμα ακόμη να ανταποκριθούν στις πολύ σοβαρές αλλαγές που απαιτούνται για την επεξεργασία και αποστολή των στοιχείων αυτών.  Κατά συνέπεια, πρόστιμα που ενδεχομένως καταλογιστούν στις εταιρείες – μέλη μας θα μετακυληθούν στους Έλληνες εξαγωγείς, επιφέροντας επιβαρύνσεις και επιπτώσεις στην εθνική Οικονομία.

Απευθύνουμε έκκληση αυτή την ύστατη ώρα, προσβλέποντας στην αναστολή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής του μηνύματος ΙΕ590 και στον ορισμό μίας κατεπείγουσας θεσμικής συναντήσεως με το προεδρείο της ΔΝΕ.

Στοχεύουμε σε μία εποικοδομητική διαβούλευση, ούτως ώστε το εξαγωγικό έργο των εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να μην υποστεί πλήγμα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής Οικονομίας».