Skip to main content

Κέντρο «Κώστας Γραμμένος»: «Παγκόσμιος κόμβος σύνδεσης ναυτιλίας – χρηματοοικονομικών»

Ο εορτασμός της 40ής επετείου

Το Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου & Οικονομικών «Κώστας Γραμμένος» γιόρτασε τη φετινή 40ή επέτειό του, με αφορμή την 5η Τριετή Συνάντηση Αθηνών, που πραγματοποιείται στη Στέγη Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, αναφερόμενη «στο έργο του μεγάλου ακαδημαϊκού, οραματιστή, ιδιοφυούς Κώστα Γραμμένου, μιας προσωπικότητας, που με ήθος, κύρος και πίστη στη δύναμη της ναυτιλίας εξέλιξε τη χρηματοδότησή της σε πεδίο πανεπιστημιακής μελέτης».

Όπως τόνισε η κ. Τραυλού, «το διεθνώς αναγνωρισμένο ομώνυμο Κέντρο είναι ένας παγκόσμιος κόμβος αλληλοσύνδεσης της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών, μέσω της διδασκαλίας, της έρευνας και του διαλόγου.

Ως πνευματικός πατέρας σχεδόν 5.000 αποφοίτων από 160 χώρες, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει μια νέα γενιά ηγετών που εξέλιξαν, εξελίσσουν και οδηγούν την οικονομική και ναυτιλιακή κοινότητα στη νέα εποχή.

Δημιούργησε και τροφοδοτεί συνεχώς μια οικουμενική δεξαμενή γνώσης και έμπνευσης. Συνένωσε και συνενώνει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, οργανισμούς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά και την ίδια την κοινωνία, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας με τη ναυτιλία.

Το αποτύπωμά του είναι καθοριστικό. Συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάδειξη του άλλοτε “αθέατου” ρόλου της ναυτιλίας σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική λειτουργία και ανάπτυξη».

Οι προκλήσεις

Η ναυτιλία, συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ, ενώνει λαούς, κοινωνίες, οικονομίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Η πραγματική αυτή διάσταση της ναυτιλίας πρέπει να γίνει κτήμα όλων, των ηγετών, αλλά και των πολιτών. Και ο αόρατος ρόλος της να γίνεται συνεχώς πιο κατανοητός και πιο ορατός» τόνισε η Μελίνα Τραυλού και συμπλήρωσε:

«Ως άνθρωποι της ναυτιλίας χρειάζεται να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα αυτή και να εργαστούμε και να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σεβόμενοι πάντα τις αξίες και τις αρετές του κλάδου μας: την αριστεία, την αξιοκρατία και την εξωστρέφεια, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο καθηγητής Γραμμένος.

Σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή μας, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η κινητήριος δύναμη, αλλά και ο θεματοφύλακας του κλάδου μας… του παρόντος και του μέλλοντός του. Το να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τη ναυτιλία είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας. Για εμάς, τη ναυτιλία των Ελλήνων, είναι και χρέος μας ως έθνος ναυτικό και ως η ποντοπόρος, πρωτοπόρος, ηγέτιδα ναυτιλία».

Το Κέντρο

Στην ομιλία του ο καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος ανέφερε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στο CASS Business School του City University of London, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε BAYES Business School και ήταν το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα παγκοσμίως που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων φοιτητών για μια καριέρα στη ναυτιλία.

Το Κέντρο διατήρησε ισχυρές σχέσεις με την ελληνική και ξένη ναυτιλία, το City of London και ναυτιλιακές και παγκόσμιες εμπορικές ενώσεις ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις. Σκοπός του Κέντρου είναι να προετοιμάσει καλά τους μαθητές να αντιμετωπίσουν αυτόν τον νέο κόσμο που αλλάζει λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των προκλήσεων.

Επιτεύγματα

Ο δρ Γραμμένος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Κέντρου, όπως η δημιουργία ερευνητικού προσωπικού, οι χρηματοδοτικές τραπεζικές αναλύσεις και άλλα θέματα – συμβουλές σε ναυτιλιακές εταιρείες και φορείς του κλάδου, η καθιέρωση συνεχούς διαλόγου μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων.

Τόνισε ιδιαίτερα την Τριετή Συνάντηση της Αθήνας, τις προηγούμενες Πειραϊκές Συναντήσεις και τα Βραβεία Ωνάση, που ιδρύθηκαν το 2009. Τα βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια για να σηματοδοτήσουν συνεισφορές και επιτεύγματα στους τομείς των Οικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας αντίστοιχα.