Skip to main content

ΠΝΟ: Οργανωτική σύσκεψη ενόψει της 48ωρης απεργίας στα πλοία της ακτοπλοΐας

Η ΠΝΟ ζητεί υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα, με αυξήσεις 12%

Με μαζική συμμετοχή πληρωμάτων όλων των ειδικοτήτων πραγματοποιήθηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά η πρώτη οργανωτική σύσκεψη από κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των σωματείων, ενόψει της εξαγγελθείσας για τις 22 και 23 Οκτωβρίου απεργίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, με αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025.

Στη σύσκεψη από πλευράς ΠΝΟ συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας ΠΝΟ, Capt. Eμμανουήλ Τσικαλάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, Παναγιώτης Γιγής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, Ελευθέριος Σαριδάκης, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΘΕΝ, Αναστάσιος Αλεξάκης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών, Ιωάννης Αγγελίδης.

Ο γ.γ. της ΠΝΟ, Μανώλης Τσικαλάκης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη των πληρωμάτων για τη συμμετοχή τους, τοποθετήθηκε αναλυτικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των ΣΣΕ που είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε ότι οι ευθύνες για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις βαρύνουν εξ ολοκλήρου την εργοδοτική πλευρά και ξεκαθάρισε ότι απαραίτητος όρος για την επιτυχή έκβαση της απεργιακής κινητοποίησης είναι η μαζική συμμετοχή των ίδιων των ναυτεργατών.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η μεθόδευση ενόψει του ΣΑΣ για τη νέα δρομολογιακή περίοδο που να παραβιάζει τη ναυτεργατική νομοθεσία και ιδιαιτέρως στα ταχύπλοα σκάφη, όπως γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας, Capt. Τσικαλάκης, τόνισε ότι «η απεργία δεν γίνεται για την απεργία, όπως έχουν μάθει κάποιοι τόσα χρόνια. Η απεργία είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, που, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η ΠΝΟ ζητεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα, με αυξήσεις 12%.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ και της ΠΝΟ.