Skip to main content

«Sounion»: Κατασβέστηκαν όλες οι εστίες φωτιάς στο τάνκερ

Σε άλλο δεξαμενόπλοιο αναμένεται να μεταγγιστεί το φορτίο πετρελαίου

Oλoκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», που έχει μεταφερθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας.

Στο τάνκερ, που μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», μαίνονταν τουλάχιστον 20 εστίες φωτιάς, ενώ στις δεξαμενές του πραγματοποιήθηκε αδρανοποίηση καυσίμων (Inert Gas System) προκειμένου να κατασταλεί οποιαδήποτε πιθανή καύση εύφλεκτων αερίων.

Στο δεξαμενόπλοιο έχει πραγματοποιηθεί παράλληλα στεγανοποίηση των ανοιγμάτων που προκάλεσαν τα εκρηκτικά των Χούθι, ενώ το φορτίο του θα μεταγγιστεί, στη συνέχεια, σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα καταφθάσει στο σημείο.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν ανοιχτά της Υεμένης και μεταφέρθηκε 50 ναυτικά μίλια από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, από το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», στο οποίο επέβαινε εξειδικευμένη ομάδα.

Το ελληνόκτητο τάνκερ δέχτηκε την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την Τετάρτη 21 Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι), να μεταφέρεται την επομένη από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί.

Το νέο περιστατικό

Στο μεταξύ, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στη «Ν» ότι τo ελληνικό φορτηγό πλοίο Minoan Courage, χωρητικότητας 76.800-dwt (κατασκευής 2013), που χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε επίσης να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας με δικά του μέσα και βρίσκεται σήμερα ασφαλές στον Κόλπο του Σουέζ. Από την επίθεση δεν είχε τραυματιστεί κανείς από το πλήρωμα του πλοίου.

Ο γ.γ. του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, έκανε λόγο για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν και σημαντική περιβαλλοντική απειλή με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής.