Skip to main content

Επίσκεψη της υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου στη HELMEPA – Ενίσχυση της συνεργασίας

Η Ναυτιλιακή Αρχή Κύπρου πιστοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA από το 2013

Για το πολυδιάστατο έργο της HELMEPA, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία μέσω της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενημερώθηκε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στο πλαίσιο επίσκεψης της υφυπουργού στα γραφεία της HELMEPA, ειδική αναφορά έγινε στο έργο METAVASEA, που επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και συντονίζεται από τη Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος με την οικονομική υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation και τη συμμετοχή -ήδη- 65 φορέων από Ελλάδα, Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά και κυπριακοί φορείς.

Έρευνες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για την ετοιμότητα των εταιρειών και την καταγραφή των αναγκών επανακατάρτισης ναυτικών και λιμενεργατών, όπως στα εναλλακτικά καύσιμα.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Γιώργος Καραγεωργίου, υποδέχθηκε την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα στελέχη της γραμματείας του οργανισμού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας με τη Ναυτιλιακή Αρχή Κύπρου, που πιστοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA από το 2013, ενώ πρόσφατα ενέκρινε τρία νέα προγράμματα STCW σε θέματα ασφάλειας, που διατίθενται αποκλειστικά μέσω e-learning, σε συνεργασία με το υποστηρικτικό μέλος της HELMEPA, SQLearn.

Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις σχέσεις με τη ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου, οι οποίες ξεκίνησαν το 1993 με την ίδρυση της CYMEPA, της πρώτης αδελφής ένωσης εκτός Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική μνεία στους πρωτεργάτες που συνέβαλαν στην ίδρυση μιας αντίστοιχης οργάνωσης με την HELMEPA στην Κύπρο. H υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η Κύπρος επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας το 2026, όπου η ναυτιλιακή κοινότητα της Ευρώπης θα συναντηθεί για δικτύωση και συζήτηση γύρω από τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Η HELMEPA συνεχάρη την υφυπουργό και προσέφερε τα εκπαιδευτικά προγράμματά της για τη στήριξη της διοργάνωσης.

Την Κύπρια Υφυπουργό συνόδευαν οι συνεργάτες της, οι Άδωνις Παυλίδης, επιθεωρητής πλοίων, Χρίστος Καριτζής, επιθεωρητής πλοίων και Ανδρούλα Αδάμου, συντονίστρια Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Εκ μέρους της HELMEPA παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καραγεωργίου, η γενική γραμματέας Ειρήνη Νταϊφά, τα μέλη του ΔΣ Μιχάλης Δαλακούρας, Θεοδόσης Σταματέλλος και Μαρία Χατζηωάννου, ο νομικός σύμβουλος Νίκος Γερασίμου, η γενική διευθύντρια Όλγα Σταυροπούλου, ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ο σύμβουλος Ναυτιλίας και υπεύθυνος έργου Metavasea Γιώργος Μαρκεζίνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης καπτ. Νίκος Πολυμέρης, ο επίτιμος πρόεδρος καπτ. Γιάννης Δρακογιαννόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της SQLearn, Σπύρος Γκούμας.