Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση σε τάνκερ από τους Χούθι

UNAVFOR ASPIDES/Handout via REUTERS/File Photo

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion

Mετά από τέσσερις ήσυχες εβδομάδες νέα επίθεση με drone σημειώθηκε σε δεξαμενόπλοιο  στην Ερυθρά Θάλασσα, από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη ομάδα των Χούθι της Υεμένης.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion που έχει μεταφερθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας.

Ο γγ του ΙΜΟ Arsenio Dominguez μιλώντας στον ΙΜΟ και αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των δεξαμενοπλοίων μίλησε για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τις  ανθρώπινες ζωές,ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν και  σημαντική περιβαλλοντική απειλή με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO)  δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά που φέρεται να εκτελούσε εμπορικές συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο χτυπήθηκε από ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας των Χούτι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας  το πλήρωμα του τάνκερ  φέρεται να είναι ασφαλές,ενώ το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί ζημιές στην αριστερή πλευρά της δεξαμενής έρματος νούμερο έξι και φέρεται να παίρνει νερό.

Το πλοίο είχε ιδιωτική ένοπλη ασφάλεια στο πλοίο εκείνη τη στιγμή και διέσχιζε βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Vadinar της Ινδίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ τουλάχιστον έξι εστίες φωτιάς έχουν κατασβεστεί έως σήμερα στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion» που βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή, σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας με 150.000 τόνους πετρέλαιο.

Πραγματοποείται αδρανοποίηση καυσίμων

Σύμφωνα με πηγές της «Ν» στο δεξαμενόπλοιο πραγματοποιείται  πρώτα αδρανοποίηση καυσίμων στις δεξαμενές (Inert Gas System) προκειμένου να κατασταλεί η καύση εύφλεκτων αερίων και μετά η κατάσβεση των εστιών φωτιάς από ειδική ναυαγοσωστική ομάδα.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί και στεγανοποίηση σε όσα ανοίγματα προκάλεσαν στο τάνκερ τα εκρηκτικά των Χούτι ενώ το φορτίο του θα μεταγγιστεί, στη συνέχεια, σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα καταφθάσει στο σημείο.