Skip to main content

Eni: Ενεργειακή μετάβαση με πρωταγωνιστή το φυσικό αέριο

Reuters/ DAVID W CERNY

Τι υποστηρίζει η ιταλική πολυεθνική εταιρεία στη φετινή έκθεσή της για το μεθάνιο

Το φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία ενεργειακής μετάβασης έως το 2050, επισημαίνει στην πρώτη ειδική έκθεση για το μεθάνιο του 2024 η ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni.

Η έκθεση αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που είναι πιθανό να διαδραματίσει η μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία θεωρεί ότι το φυσικό αέριο, λόγω της προσιτής τιμής, της αξιοπιστίας, της ευελιξίας και της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε άνθρακα σε σύγκριση με άλλα ορυκτά καύσιμα, είναι δυνατόν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο συμπληρώνει ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για την εξάλειψη της διαρροής μεθανίου σε όλη την αλυσίδα χρήσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

Σημειώνεται ότι ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες παραγγέλνουν πλοία που μπορούν να λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα και ασχολούνται με τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, η συντριπτική πλειονότητα του στόλου εξακολουθεί να καίει πολύ πετρέλαιο.

Δέσμευση

Η Eni έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου στις δραστηριότητές της για πάνω από μία δεκαετία μέσω ανάπτυξης τεχνολογιών παρακολούθησης στην πορεία προς την απανθρακοποίηση.

Στόχος είναι να διατηρήσει την ένταση των εκπομπών μεθανίου πολύ κάτω από το 0,2% έως το 2025 (0,06% το 2023) και επιδίωξη οι μηδενικές εκπομπές μεθανίου έως το 2030.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι άμεσες εκπομπές μεθανίου του ομίλου μειώθηκαν περισσότερο από το μισό τα τελευταία έξι χρόνια (2018-2023).

Συγκεκριμένα, αναφέρει μείωση κατά 95% των διαφυγόντων εκπομπών μεθανίου και κατά 86% της έντασης μεθανίου σε όλες τις δραστηριότητές της από το 2013 έως το 2014.

Επίσης, εμφανίζεται 20% μείωση των εκπομπών μεθανίου στις δραστηριότητες της Eni από το 2022 έως το 2023.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και το προεδρείο της COP29 συναντήθηκαν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν πώς η κυβέρνηση και η βιομηχανία μπορούν να εκπληρώσουν τις φιλόδοξες υποσχέσεις τους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα.

Περίπου 100 άτομα -μεταξύ των οποίων υπουργοί, κορυφαία στελέχη και επικεφαλής διεθνών οργανισμών- παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Σε συζητήσεις υπό την προεδρία του εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΑ, Fatih Birol, και του υποψήφιου προέδρου της COP29, Mukhtar Babayev, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα σχέδια δράσης που αναπτύσσουν οι χώρες και οι εταιρείες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία θα μπορούσαν να στηρίξουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων μείωσης του μεθανίου.

Η αύξηση θερμοκρασίας

Το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το 30% περίπου της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Σημαντικές πολιτικές και κανονισμοί που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο έτος, καθώς και οι νέες δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, μπορούν να βοηθήσουν να υπάρξει πτώση.

Στην COP28, σχεδόν 200 χώρες υποσχέθηκαν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία, ενώ νέες εταιρείες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση μέσω της έναρξης της Χάρτας για την απαλλαγή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τον άνθρακα, η οποία έχει πλέον πάνω από 50 υπογράφοντες.

Η προεδρία της COP29 αξιοποιεί τώρα αυτή τη δυναμική, καλώντας τα μέρη να προσχωρήσουν στη Διακήρυξη της COP29 για τη μείωση του μεθανίου από οργανικά απόβλητα.

Σε διεθνείς οργανισμούς

Η Eni είναι ιδρυτικό μέλος της Σύμπραξης του UNEP για το μεθάνιο πετρελαίου και φυσικού αερίου (OGMP), της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στο Πετρέλαιο και το Αέριο (OGCI) και των Κατευθυντήριων Αρχών για το μεθάνιο (MGP) και συμμετέχει ενεργά σε ομάδες εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς και βιομηχανικές ενώσεις, όπως η IPIECA και η IOGP.

Αυτές οι συνεργασίες έχουν συμβάλει στον καθορισμό της κλίμακας του προβλήματος των εκπομπών μεθανίου με αυξανόμενη ακρίβεια, στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση και στην προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας.