Skip to main content

Σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας το τάνκερ «MV Sounion»

Το ελληνόκτητο τάνκερ βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιχείρηση κατάσβεσης των εστιών φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion» και η μεταφορά του φορτίου.

Το ελληνόκτητο τάνκερ βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή, σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας, και εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αδρανοποίηση των καυσίμων στις δεξαμενές του (Inert Gas System).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», το δεξαμενόπλοιο μεταφέρθηκε 50 ναυτικά μίλια από το σημείο στο οποίο βρισκόταν αρχικά, ανοιχτά της Υεμένης, από το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», με εξειδικευμένη ομάδα. Στο δεξαμενόπλοιο υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς στο κατάστρωμά του από τις εκρήξεις που προκάλεσε η επίθεση των ανταρτών Χούθι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις δεξαμενές του πλοίου της Delta Tankers, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, θα διοχετευθεί αδρανές αέριο που περιέχει ανεπαρκές οξυγόνο (συνήθως λιγότερο από 8%), προκειμένου να κατασταλεί η καύση των εύφλεκτων αερίων υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια, αφού επιτευχθεί αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κατάσβεση των εστιών φωτιάς από το ρυμουλκό διάσωσης «Panormitis» και στη συνέχεια θα γίνει στεγανοποίηση στις τρύπες του τάνκερ που προκάλεσαν οι εκρήξεις των εκρηκτικών της ένοπλης ομάδας των Χούθι. Το φορτίο του τάνκερ αναμένεται να μεταγγιστεί, στη συνέχεια, σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα καταφθάσει στο σημείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μεταφερθεί στη συνέχεια το «Sounion». Το ελληνόκτητο τάνκερ δέχτηκε την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την 21η Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να μεταφέρεται, την επομένη, από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο, στο Τζιμπουτί.
Οι Χούθι, που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν επιδιώξει να διακόψουν κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.