Skip to main content

ΤΕΝ: Συμβασιοποιημένα έσοδα 2 δισ. δολ.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Tsakos Energy Navigation η Ναυτική Ακαδημία του ομίλου στη Χίο

Στα 2 δισ. δολάρια ανέρχονται τα συμβασιοποιημένα έσοδα της Tsakos Energy Navigation για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα μερίσματα προς τους μετόχους για το 2024 είναι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το 2023.

Η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία με επικεφαλής τον δρα Νίκο Τσάκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατέγραψε έσοδα 416 εκατ. δολάρια και 179 εκατ. δολάρια σε λειτουργικά κέρδη, τα οποία περιλάμβαναν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 49 εκατ. δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη που προέκυψαν για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 130,4 εκατ. δολάρια ή 3,96 δολάρια ανά μετοχή.

Το μέσο ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) ανά πλοίο ανά ημέρα, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ήταν σταθερά 33.830 δολάρια.

Το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) για το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφτασε τα 214 εκατ. δολάρια.

Η Ακαδημία

Ξεχωριστή αναφορά κάνει η ΤΕΝ στην ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, από τον όμιλο Τσάκου, τον ιδρυτή της, καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, και την οικογένειά του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, η TST (Tsakos Shipping & Trading), τεχνικοί διαχειριστές της ΤΕΝ, εγκαινίασε μια μη κερδοσκοπική ιδιωτική ναυτική ακαδημία στη ναυτομάνα Χίο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφοιτούν περισσότεροι από 100 σπουδαστές σε ετήσια βάση με ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, τεχνολογικά προηγμένο εργατικό δυναμικό για τον συνεχώς αυξανόμενο, σύγχρονο και καινοτόμο στόλο της TEN στο μέλλον.

Αναμένουμε, σημειώνει η εταιρεία, ότι αυτό θα μας προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη λειτουργία ασφαλών και αποδοτικών πλοίων για τους πελάτες μας.

Η αγορά

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς συνεχίζουν να είναι ευνοϊκά, καθώς το βιβλίο παραγγελιών νέων πλοίων είναι καλά υπό έλεγχο, με την ώθηση των συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με τα εναλλακτικά καύσιμα και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Τα διάφορα γεωπολιτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τις τιμές των ναύλων και των περιουσιακών στοιχείων να βρίσκονται σε σταθερό έδαφος.

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επίσης προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο γεωπολιτικό τοπίο, αναγκάζοντας τα περισσότερα πλοία, ιδίως τα δεξαμενόπλοια προϊόντων, που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, να εκτρέψουν το ταξίδι τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Οι εκτροπές αυτές προκάλεσαν αναπόφευκτη αύξηση της ζήτησης σε τόνους-μίλια και περαιτέρω μείωση της προσφοράς πλοίων, βοηθώντας τις τιμές ναύλωσης να παραμείνουν αυξημένες.

Επιπροσθέτως, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για την άρση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στο θαλάσσιο εμπόριο και, τελικά, στη ζήτηση δεξαμενόπλοιων.

Σε αυτό το περιβάλλον, η TEN έχει ξεκινήσει ένα δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ανανέωσης με 21 αποδοτικά ως προς τα καύσιμα και φιλικότερα προς το περιβάλλον πλοία, για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες μεταφορικές ανάγκες των πελατών της.

Με έναν σταθερό ισολογισμό, 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελάχιστα συμβατικά έσοδα και έναν στόλο που παράγει υγιείς ταμειακές ροές, η TEN συνεχίζει να επεκτείνεται στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

Η αυξανόμενη όρεξη για μακροχρόνια συμβόλαια από νέους και ιδιαίτερα από υφιστάμενους πελάτες ικανοποιείται αποτελεσματικά από τα τρέχοντα πλοία της εταιρείας που βρίσκονται στο νερό και αυτά που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Αυξημένο κατά 50% το μέρισμα του 2024

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ένα ακόμη κερδοφόρο τρίμηνο, το οποίο, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε από διάφορα ταξίδια επανατοποθέτησης και τρεις αποξηλώσεις, επέτρεψε στην TEN να ανταμείψει τους μετόχους της με την καταβολή μερίσματος 50% υψηλότερου από αυτό που καταβλήθηκε για τις δραστηριότητες του 2023», σχολίασε ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, πρόεδρος και COO της TEN.

«Με έναν στόλο που συνεχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς της σταθερής αγοράς δεξαμενόπλοιων και λαμβάνοντας ενθαρρυντικά σημάδια από τους πελάτες μας για ελκυστικές μακροπρόθεσμες συνεργασίες, παραμένουμε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε υγιείς ταμειακές ροές και να ανταμείβουμε τους μετόχους, ώστε να αναδείξουμε την TEN στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής τους σκέψης», κατέληξε ο κ. Σαρόγλου.