Skip to main content

Χίος: Εγκαίνια της Ναυτικής Ακαδημίας που δημιούργησε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

«Οραματίζομαι την ΤEENS ως πόλο έλξης νέων»

Τον στόχο του να δημιουργήσει μια ναυτική ακαδημία στη γενέτειρά του, τη ναυτομάνα Χίο, υλοποίησε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και η οικογένειά του.

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης έκανε ένα βήμα κάθε φορά. Αφού πρώτα ίδρυσε το «Σπίτι της Μαρίας» στη μνήμη της κόρης του Μαρίας, στη συνέχεια προχώρησε με το TEENS, το πρώτο μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί πλέον ως πρότυπο, και τώρα τη Ναυτική Ακαδημία (TEENS).

Στη Ναυτική Ακαδημία της οικογένειας Τσάκου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» θα φοιτήσουν την πρώτη χρονιά 40 σπουδαστές, ενώ δέχθηκαν περισσότερες από 250 αιτήσεις, από το νησί και από όλη την Ελλάδα, με την πλειονότητα να έρχεται εκτός της Χίου.

Το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της Ακαδημίας, η οποία έχει πιστοποιηθεί από το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου.

«Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, με γνώμονα πάντα την πίστη μας στον Θεό και την αγάπη μας για τη ναυτιλία, ξεκινήσαμε με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και τον υιό μας Νίκο και αποφασίσαμε την ίδρυση, στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, της Στέγης της Μαρίας. Για την προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής μας εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν».

«Αρχίσαμε», συμπλήρωσε ο καπετάνιος, «μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα σε χώρο φιλοξενίας υπότροφων αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδάμυλα, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνιου Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλων, αυτό που αποφοίτησα και εγώ, γιατί δίχως αυτά τα σχολεία μας θα είχαν κλείσει με το δημογραφικό πρόβλημα και την αστυφιλία. Κυρίως όμως τα παιδιά αυτά γαλουχούνται στις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις της μακραίονας ναυτοσύνης μας, και όσα επιθυμούν σταδιοδρομούν στη θάλασσα με την υποστήριξή μας».

Όσον αφορά το Ναυτικό Λύκειο, ο καπετάν Παναγιώτης ανέφερε ότι «πριν από έξι χρόνια, με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων αγοριών και κοριτσιών στο ναυτικό επάγγελμα, κάναμε ένα μεγάλο βήμα και ιδρύσαμε στον ιδιόκτητο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε το πρώτο ιδιωτικό μη κρατικό ναυτικό λύκειο, στο οποίο οι σπουδαστές μας φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμά μας».

«Η επιτυχία του Ναυτικού Λυκείου γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας» συμπλήρωσε ο κ. Τσάκος, «και οφείλεται στο άριστο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, στον εξοπλισμό του με τεχνολογίες αιχμής, στη διάθεση για την εξοικείωση των μαθητών με τη θάλασσα μέσω του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου σκάφος μας “Μάνια”, που ήταν το σκάφος της Μαρίας μας. Όλα αυτά επέτρεψαν στο υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το λύκειό μας ως πρότυπο. Το μοναδικό πρότυπο ναυτικό λύκειο στην επικράτεια. Μέχρι σήμερα από το λύκειο έχουν αποφοιτήσει 143 μαθητές με άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα».

Τέλος, όσον αφορά τη Ναυτική Ακαδημία, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος δήλωσε ότι «12 χρόνια μετά τη λειτουργία της “Στέγης της Μαρίας” και έξι χρόνια μετά την ίδρυση του πρότυπου ναυτικού μας λυκείου φτάνουμε με τη βοήθεια του Θεού και τις δικές σας ευλογίες, Παναγιώτατε, στη σημερινή ημέρα-σταθμό για το Ίδρυμα και τον όμιλό μας, να εγκαινιάζουμε τη δική μας Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και καταξίωσης, υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα. Λειτούργημα, θα μου επιτρέψετε να πω».

Όπως τόνισε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, για τη δημιουργία της Ακαδημίας συνεργάστηκαν στενά με το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε και πιστοποίησε τη νέα εκπαιδευτική προσπάθεια. Στο τέλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί να θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση και άλλων μη κρατικών ακαδημιών, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και να προσφέρονται ευκαιρίες εξέλιξης στα νέα παιδιά της πατρίδας μας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συλλογικού αυτού έργου ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, Βενετία Καλλιπολίτου, Μιχάλη Μπελέγρη, Τσαρδάκα, Τάσο Κατσιμαδάκη, Γιάννη Φράγκο, Κατερίνα Τσαρτακλέα και φυσικά τον καθοδηγητή, τον πρόεδρο του Ιδρύματος, ναύαρχο Ευθύμιο Μητρόπουλο. Ο καπετάνιος μετέφερε τις ευχαριστίες τόσο του ίδιου όσο και του γιου του, δρ. Νίκου Τσάκου, ο οποίος, όπως ανέφερε, «εκτός όλων των άλλων θα συνεχίσει τη μεγάλη αυτή ιερή οικογενειακή μας παράδοση». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο εγγονός του, Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένεια θα συνεχίσει το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

Η Κύπρος

Χαιρετισμό απεύθυνε και η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία απευθυνόμενη στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν αυτή που ενέκρινε τη Ναυτική Ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο».

Συμπλήρωσε ότι το υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. «Η στήριξή μας στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, μέσα από δράσεις και ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα, είναι δεδομένη. Η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας καθορίζει τη γνώση και την εκπαίδευση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα», συμπλήρωσε η υφυπουργός.