Skip to main content

Έρευνα για τις «Γυναίκες στη ναυτιλία», από τον ΙΜΟ και τη WISTA International

Η έρευνα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί ένα παγκόσμιο στιγμιότυπο για το πόσες γυναίκες εργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σε ποιες θέσεις

Μια δεύτερη έρευνα για τις «Γυναίκες στη ναυτιλία», που εντάσσεται στο πλαίσιο των μακροχρόνιων προσπαθειών για την προώθηση της ισορροπίας των φύλων στον ναυτιλιακό τομέα, είναι σε εξέλιξη από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ΙΜΟ  και τη Διεθνή Ένωση Γυναικών για τη Ναυτιλία και το Εμπόριο (WISTA International) .

Η έρευνα που ξεκίνησε από χθες Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024  θα δημοσιεύει τα συμπέρασμά της τον Μάιο του 2025.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, απηύθυνε παγκόσμιο κάλεσμα σε κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα να συμμετάσχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε μαζί μου στην υπεράσπιση της πολυμορφίας και στην προώθηση ενός χώρου εργασίας χωρίς εμπόδια για όλους, συμπληρώνοντας την έρευνα, η οποία θα επιτρέψει μια πιο στοχευμένη χρήση των πόρων και θα διασφαλίσει ότι είμαστε σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον».

Η έρευνα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί ένα παγκόσμιο στιγμιότυπο για το πόσες γυναίκες εργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σε ποιες θέσεις. Στόχος είναι η ανάλυση των τάσεων και η υποστήριξη της δημιουργίας προγραμμάτων και πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλία. Η προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2021, ανέδειξε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, με τις γυναίκες να αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ναυτικού εργατικού δυναμικού και λιγότερο από το 2% των ναυτικών.

Η πρόεδρος της WISTA International, Έλπη Πετράκη, δήλωσε ότι «αυτή η έρευνα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προσπάθεια συλλογής δεδομένων. Είναι μια στρατηγική κίνηση προς την κατεύθυνση της εξέλιξης του κλάδου».