Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Καίγεται για δωδέκατη μέρα το MV Sounion

Στις φλόγες το MV SOUNION μετά την επίθεση των Χούθι

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο χωρίς να παρασύρεται και δεν υπάρχουν ορατά σημάδια διαρροής πετρελαίου

Στις φλόγες είναι «τυλιγμένο» το δεξαμενόπλοιο MV SOUNION για 12η ημέρα μετά την επίθεση των προκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στις 21 Αυγούστου.

Με την Ελλάδα να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ρυμούλκησης του «SOUNION», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλλά και με Ευρωπαίους ηγέτες οργάνωσαν το σχέδιο ρυμούλκησης του πλοίου για να αποτραπεί μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ρυμούλκηση του SOUNION.

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία ιδιωτικών εταιρειών και την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» μέσω των δυνάμεών που βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή της Ελληνικής φρεγάτας «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, τη Γερμανική φρεγάτα «HESSEN», τη Γαλλική φρεγάτα «CHEVALIER PAUL», το Ιταλικό αντιτορπιλικό «ANDREA DORIA» και το Ολλανδικό Γενικής Υποστήριξης «KAREL DOORMAN», ενώ το πετρέλαιο θα μεταγγιστεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Σημαντική περιβαλλοντική απειλή

Το «SOUNION», λόγω της μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου που μεταφέρει, αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική απειλή καθώς είναι φορτωμένο με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου (περίπου 1 εκατ. βαρέλια).

Κατόπιν αιτήματος, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα παράσχει προστασία στα ρυμουλκά που θα συμβάλουν στην επιχείρηση διάσωσης και θα διευκολύνει τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αρκετές εστίες φωτιάς συνεχίζουν να καίνε στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο χωρίς να παρασύρεται και δεν υπάρχουν ορατά σημάδια διαρροής πετρελαίου.

«Προσωρινή ανακωχή» από τους Χούθι

Η ρυμούλκηση του «SOUNION» θα πραγματοποιηθεί εν μέσω προσωρινής ανακωχής των ανταρτών Χούθι, για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ωστόσο εκπρόσωπός τους έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς τους, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.