Skip to main content

Στο MV Sounion αναμένονται εντός της ημέρας δύο ρυμουλκά

Επιστολή της Ελλάδας στον ΙΜΟ

Υπό τη συνοδεία φρεγατών της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα Ψαρά, αναμένεται να καταφθάσουν το μεσημέρι στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο MV Sounion δύο ρυμουλκά, 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια προσπάθεια διάσωσης του τάνκερ και κυρίως του φορτίου του.

Οι αντάρτες Χούθι, που προκάλεσαν μια σειρά πυρκαγιών από εκρηκτικά, έχουν επιτρέψει στα ρυμουλκά να  ρυμουλκήσουν το πληγωμένο πλοίο της Delta Tankers, που έχει μείνει χωρίς ρεύμα και ισχύ στη μηχανή του από τις 21 Αυγούστου.

Το υπό ελληνική σημαία 163.759-dwt Sounion (κατασκευής 2006) είναι φορτωμένο με 150.000 τόνους αργού ιρακινού πετρελαίου. Το 25μελές πλήρωμά του, όλοι αλλοδαποί, έχουν μεταφερθεί με σκάφος στο Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», σε επιστολή της προς τον IMO, η γενική διεύθυνση ναυτιλίας του αρχηγείου του Λιμενικού  Σώματος αναφέρει ότι, σύμφωνα με δορυφορική εικόνα που ελήφθη βραδινές ώρες της 29ης Αυγούστου από τις δορυφορικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), εντοπίστηκε πιθανή διαρροή μήκους περίπου 2,2 ν.μ.. Η θέση της πετρελαιοκηλίδας ταιριάζει με τη θέση του πλοίου.

Υπό τις εν λόγω συνθήκες, η κατάσταση του δεξαμενόπλοιου, που μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ερυθράς Θάλασσας.

«Η Ελλάδα προτρέπει όλα τα έθνη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν στην πρόληψη του περιβαλλοντικού κινδύνου και στην επίλυση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό».

Μετά την πρόσφατη επίθεση στο MV Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Arsenio Dominguez, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση σχετικά με το δεξαμενόπλοιο MV Sounion, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας, που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, παραμένει υψηλός και υπάρχει ευρεία ανησυχία για τις ζημιές που θα προκαλούσε μια τέτοια διαρροή στην περιοχή.

Το Sounion, που διαχειρίζεται η Delta Tankers, έχει κάλυψη κινδύνων πολέμου από την κοινοπραξία Keel της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.