Skip to main content

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Καίγεται ακόμη το «Sounion» – «Καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου» (φωτογραφίες από φλεγόμενο τάνκερ)

Η αποστολή Ασπίδες πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion καίγεται από τις 23 Αυγούστου μετά από επίθεση των Χούθι της Υεμένης, ανέφερε η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα «Ασπίδες» σε ανάρτησή της στο X τη Δευτέρα.

Η δύναμη, που αναπτύχθηκε στην περιοχή από την ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας νωρίτερα μέσα στο 2024, διευκρίνισε πως παρατηρούνται εστίες φωτιάς σε 5 σημεία στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας του Ιράκ.

Η αποστολή Ασπίδες πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Το Sounion παραμένει στο σημείο όπου αγκυροβόλησε, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης, τόνισε ακόμη η ευρωπαϊκή δύναμη — δεν «παρασύρεται» ακυβέρνητο, όπως είχε αναφερθεί στη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε από μια σειρά βλημάτων και υπέστη ζημιές από επίθεση των Χούθι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler το  πλοίο Sounion (χωρητικότητας 163.759-dwt, κατασκευής 2006),μετέφερε 922.000 βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, που φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλ Μπασρά στις 11 Αυγούστου και κατευθυνόταν προς το ελληνικό λιμάνι της Κορίνθου.

Με πληροφορίες από Reuters