Skip to main content

Το «Daleela» θα συνεχίσει να συνδέει Ελλάδα – Κύπρο

Παρατείνει τη σύμβαση το υπουργικό συμβούλιο της μεγαλονήσου

Την επέκταση της Σύμβασης για την εκτέλεση της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας για περαιτέρω 3 έτη (2025, 2026, 2027) αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γραμμή είχε επιδοτηθεί με 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα τρία πρώτα χρόνια (σύνολο 16,5 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, από το πρώτο ταξίδι του πλοίου «Daleela» -που συνδέει τους δύο προορισμούς- τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και σήμερα έχουν ταξιδέψει περισσότεροι από 21.000 επιβάτες, μεταφέροντας περισσότερα από 7.000 αυτοκίνητα και 700 κατοικίδια.

Το υφυπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι «το υπουργικό συμβούλιο σήμερα 23 Αυγούστου 2024 (σ.σ.: χθες), μετά από αξιολόγηση των δεικτών απόδοσης, στη βάση των αριθμών επιβατών που μεταφέρθηκαν από το 2022 μέχρι και σήμερα, αποφάσισε την επέκταση της Σύμβασης για περαιτέρω 3 έτη2025, 2026, 2027)».

«Τεράστια επιτυχία»

H υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, επεσήμανε ότι το υφυπουργείο Ναυτιλίας προσέδωσε και προσδίδει μεγάλη σημασία στη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας που έγινε πραγματικότητα και η οποία αγκαλιάστηκε από το επιβατικό κοινό με τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε επιθυμητή προσδοκία.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο ταξίδεψαν 7.407 επιβάτες και 455 κατοικίδια ζώα, ενώ μεταφέρθηκαν 2.496 συνοδευόμενα οχήματα.

Η υφυπουργός τόνισε ότι «από τους αριθμούς αυτούς φαίνεται ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση έχει πετύχει τον σκοπό της, δημιουργώντας ένα νέο τμήμα τουριστικής αγοράς για τους εν λόγω ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο και την υπόλοιπη
ηπειρωτική Ευρώπη, με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και δίκυκλα».

To δρομολόγιο για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου πραγματοποιεί το πλοίο «Daleela» που φέρει σημαία Κύπρου και έχει ναυπηγηθεί το 1991.

Το πλοίο ανήκει στην Arab Ship Management, συμφερόντων Ιορδανίας, και έχει ναυλωθεί στη Scandro Holding Ltd.

Οι προσεγγίσεις του πλοίου εκτός από το λιμάνι της Λεμεσού περιέχουν και το λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας του πλοίου, το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου από τη Λεμεσό, ενώ το τελευταίο από τον Πειραιά προς τη Λάρνακα έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο καταπλέει στον τερματικό σταθμό Β
Θεμιστοκλής στην πύλη E-12.

Συνολικά θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 22 δρομολόγια με επιστροφή, δηλαδή 8 μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου, 7 τον Ιούλιο και 7 μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Τα 14 δρομολόγια πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Λεμεσού και τα 8 από το λιμάνι της Λάρνακας.

Η κρουαζιέρα

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024 θα διαρκέσει η Δημόσια Διαβούλευση στην Κύπρο προκειμένου να εκπονηθεί μια Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας.

Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές του τουρισμού κρουαζιέρας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προβολή του πολιτισμού, αλλά και τα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως προορισμού, έχει ξεκινήσει Δημόσια Διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς, με σκοπό την υιοθέτηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον συγκεκριμένο κλάδο.