Skip to main content

Επιχείρηση Ασπίδες: Πολεμικό πλοίο κατέρριψε εχθρικό drone

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη διοίκηση της Επιχείρησης Ασπίδες, το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε χθες από τους Χούθι, ζήτησε βοήθεια και την έλαβε

Στις 21 Αυγούστου, το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο MV SOUNION δέχτηκε αδικαιολόγητη επίθεση στην περιοχή της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας και ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η EUNAVFOR ASPIDES, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου του MV SOUNION, απέστειλε μονάδα με σκοπό την παροχή προστασίας στο εμπορικό πλοίο και τη διάσωση του πληρώματός του.

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στην περιοχή του συμβάντος, στις 22 Αυγούστου, πρωί  εξουδετερώθηκε με επιτυχία ένα USV (μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας) καθώς αποτελούσε απειλή κατά του MV SOUNION και του πληρώματός του.

Το πλήρωμα, το οποίο είχε εγκαταλείψει το MV SOUNION, διασώθηκε με επιτυχία.

Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES.

Η EUNAVFOR ASPIDES ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα, αποτελεί αξιόπιστο πάροχο θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στην προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler το πλοίο Sounion (χωρητικότητας 163.759-dwt, κατασκευής 2006),μετέφερε 922.000 βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, που φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλ Μπασρά στις 11 Αυγούστου και κατευθυνόταν προς το ελληνικό λιμάνι της Κορίνθου.