Skip to main content

ΑΣΠΙΔΕΣ: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση μόνο με στρατιωτικά μέσα»  δηλώνει στη «Ν» ο Διοικητής της επιχείρησης

ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ ΠΝ

Συνολικά, 21 κράτη μέλη συμβάλλουν στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ είτε με προσωπικό είτε με μέσα

Με τα μάτια όλων στραμμένα στην Μέση Ανατολή υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, η ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ συνεχίζει να συνδράμει με τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για την ελεύθερη διέλευση εμπορικών πλοίων.

Η Ελλάδα  κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο καθότι έχει διαθέσει το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, ως το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Μετά την φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τη φρεγάτα ΨΑΡΑ τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει το προσεχές διάστημα η φρεγάτα (όπως και οι προηγούμενες ) τύπου ΜΕΚΟ, ΣΠΕΤΣΑΙ, στην οποία όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές στη «Ν» αναμένεται να τοποθετηθεί το αντι – drone σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ, σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε και λειτούργησε αποτελεσματικά στη φρεγάτα ΨΑΡΑ, απέναντι στις επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν, ανταρτών Χούθι.

Έξι μήνες από την έναρξη της επιχείρησης

Με την επιχείρηση να μετρά έξι μήνες δράσης και με την Ελλάδα να επιχειρεί στον Κόλπο του Άντεν και Ανατολικά, όπως αναφέρει ο Διοικητής της επιχείρησης Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, μιλώντας στη «Ν», «Από την έναρξη της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να προστατεύσει 203 εμπορικά πλοία».

Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ, Επιχειρησιακός Διοικητής “EUNAVFOR ASPIDES”

Σύμφωνα με τον κ. Γρυπάρη τα αιτήματα υποβλήθηκαν από ναυτιλιακές εταιρείες στο Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας στη Βρέστη.

Η Ιταλία στην εν πλω διοίκηση

Όπως υπογραμμίζει «Επί του παρόντος, η δύναμη περιλαμβάνει τρεις ναυτικές μονάδες στην περιοχή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εν πλω αρχηγείου, που παρέχεται από τους Ιταλούς».

Και προσθέτει ότι «Οι μονάδες αυτές φέρουν τις σημαίες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επιπλέον, ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στην επιχείρηση περί τα μέσα Αυγούστου 2024, σύμφωνα με το σχέδιο εναλλαγής της επιχείρησης. Συνολικά, 21 κράτη μέλη συμβάλλουν στην Επιχείρηση είτε με προσωπικό είτε με μέσα».

Ενώ η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης και εν αναμονή των αντιποίνων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο αύξησης των επιθέσεων και των Χούθι.

Στο ερώτημα της «Ν» για το εάν έχει σημειωθεί αύξηση των επιθέσεων των Χούθι στην περιοχή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης δεν δίνει στοιχεία αλλά αναφέρει στη «Ν» ότι «Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες πολιτικο – στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτή την κρίση μόνο με στρατιωτικές ενέργειες. Η πολιτική συμβολή και ευθυγράμμιση πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει για να διευκολύνει την αποκλιμάκωση».

Τέλος υπογραμμίζει ότι «η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ έχει αμυντική εντολή και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προστασία της ζωής των ναυτικών, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, όπου συνεχίζονται αυτές οι επιθέσεις».

Διαβάστε επίσης: 

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: «Καμπανάκι» για ανάγκες επιπλέον πλοίων και πόρων