Skip to main content

Αυξημένη η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμιο επίπεδο

SHUTTERSTOCK

Όλες οι περιοχές εκτός από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διακίνηση containers σε λιμάνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αγορά των containers επωφελείται από την αύξηση των τονομιλίων στις ρότες των πλοίων εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά ο κλάδος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σε ό,τι αφορά τη ζήτηση τελικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το report που εκπόνησαν οι αναλυτές της Drewry, o παγκόσμιος δείκτης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο του 2024, φθάνοντας τις 114,2 μονάδες, 3,9% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 όλες οι περιοχές εκτός από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία κατέγραψαν αύξηση, με τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας να επιτυγχάνουν διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το μοντέλο Nowcast της Drewry, ο Παγκόσμιος Δείκτης Διακίνησης Λιμένων αναμένεται να καταγράψει πτώση κατά 0,5% τον Ιούνιο, στις 113,7 μονάδες, συγκρατούμενος από τις χαμηλότερες επιδόσεις στις αγορές της Ασίας (εκτός Κίνας), της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Ειδικότερα, ο δείκτης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,5% στις 120,5 μονάδες τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αυξημένος κατά 6,3% σε ετήσια βάση.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 12 μηνών στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας αυξήθηκε σε 5,6%, πάνω σε σχέση με τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης του 3,7%.

Οι όγκοι του Μαΐου 2024, επισημαίνει η Drewry, αυξήθηκαν στα περισσότερα από τα σημαντικότερα λιμάνια σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με εξαίρεση αυτά του Χονγκ Κονγκ και του Xiamen.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε οριακά τον Μάιο του 2024, κατά 0,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 107,8 μονάδες (+5,5% σε ετήσια βάση).

Μετά από έναν ισχυρό Απρίλιο, οι όγκοι εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκαν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ παρουσίασαν μείωση τον Μάιο (σε σχέση με τον Απρίλιο). Ειδικότερα, είχαμε πτώση 7,3% στο Long Beach, 2,3% στο Λος Άντζελες και 0,3% στο Όκλαντ.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ο δείκτης έπεσε κατά 1,2% τον Μάιο του 2024, στις 104,9 μονάδες, που είναι μόλις 0,2% πάνω από το επίπεδο του Μαΐου 2023.

Τα ισπανικά λιμάνια συνεχίζουν να επωφελούνται από τις αλλαγές που έφερε η επαναδρομολόγηση των containerships γύρω από την Αφρική, με τον όγκο του Μαΐου να αυξάνεται κατά 13% στη Βαλένθια, σε ετήσια βάση, και κατά 24% στη Βαρκελώνη.

Τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης παρουσιάζουν επίσης μερική ανάκαμψη του όγκου διακίνησης για τους ίδιους λόγους.

Οι αποδόσεις

Ο δείκτης Drewry Port Equity Index συνέχισε να αυξάνεται το β’ τρίμηνο του ’24, κερδίζοντας 3,1%, μετά από αύξηση 1,6% το α’ τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο, με μέτρια αύξηση 0,6%.

Συνολικά, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 5,5% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024, υπολειπόμενος όμως σημαντικά από την άνοδο 15,8% του S&P 500.

Εντός του τομέα, οι Global Terminal Operators σημείωσαν άνοδο κατά 6,9% από την αρχή του έτους, ενώ οι Regional Terminal Operators (RTOs) βελτιώθηκαν κατά 2,4%.

Από πλευράς αποτίμησης, ο πολλαπλασιαστής EV/EBITDA αυξήθηκε σε 9,1x το 2023 (από 8,8x το 2022), αντανακλώντας έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης της αποτίμησης των μετοχών εν μέσω της εξομάλυνσης των εσόδων από την αποθήκευση και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του ’24 ο δείκτης EV/EBITDA βελτιώθηκε σε 10,9x. Στο τρέχον επίπεδο, ο κλάδος βρίσκεται σε ελαφρύ discount 1,5% σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο (10ετή) ιστορικό μέσο όρο του δείκτη, που είναι 11,0x.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης της Drewry, μόνο τρεις εταιρείες είχαν δημοσιεύσει τα στοιχεία όγκου διακίνησης και δύο είχαν παράσχει λεπτομερή στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2024.

Συνολικά, η διακίνηση από τις εταιρείες του δείγματος αυξήθηκε κατά 7,4%, με τους όγκους των GTOs και RTOs να αυξάνονται κατά 7,8% και 4,5% αντίστοιχα.

Το β’ τρίμηνο του 2024 οι GTOs του δείγματος παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη: Η συνολική διακίνηση της Cosco Shipping Ports αυξήθηκε κατά 7,9%, σε 54 mTEUs, και εκείνη της CM Ports αυξήθηκε κατά 7,7%, σε 71,6 mTEUs.

Βραδύτεροι ρυθμοί στις αποδόσεις των RTOs

ΟΙ RTOs σημείωσαν επίσης καλές επιδόσεις, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Για το τμήμα Port Logistics της HPHT, η ακαθάριστη διακίνηση αυξήθηκε κατά 4,0% σε 10,4 mTEUs, ενώ η Westports σημείωσε αύξηση 3,1%, σε 5,4 mTEUs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Santos Brasil σημείωσε αύξηση 27,5% στην ακαθάριστη διακίνηση, σε 0,7 mTEUs. Τα ενοποιημένα έσοδα της HPHT αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, στα 680 εκατ. δολάρια το β’ τρίμηνο του ’24, λιγότερο από την αύξηση του όγκου κατά 4%, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα μέσα έσοδα ανά TEU.

Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση, στα 411,6 εκατ. δολάρια, με αύξηση του περιθωρίου κέρδους στο 60,5%.

Τέλος, τα ενοποιημένα έσοδα της Westports από εμπορευματοκιβώτια αυξήθηκαν κατά 6,6%, στα 482 εκατ. MYR (101,9 εκατ. USD), επωφελούμενα από το ευνοϊκό μίγμα όγκου.

Τα έσοδα από εμπορευματοκιβώτια ανά TEU αυξήθηκαν κατά 5%, στα 176,7 MYR (37,3 USD), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 7,9%, στα 71,9 εκατ. δολ., διευρύνοντας το περιθώριο στο 61,5%.