Skip to main content

«Χρυσό» από τους Greeks στην αγορά tankers

Επιστροφή στην κορυφή για τους Έλληνες εφοπλιστές κατακτώντας την 1η θέση στο ταμπλό των αγοραστών

Στην κορυφή της λίστας των αγοραστών tankers επέστρεψαν φέτος οι Έλληνες πλοιοκτήτες, την ώρα που μειώνεται το ενδιαφέρον από ναυτιλιακά έθνη που κυριάρχησαν στο boom που καταγράφηκε σε deals με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά από ένα μπαράζ πωλήσεων παλαιών κυρίως tankers σε πολύ υψηλές τιμές, οι Έλληνες εφοπλιστές πλέον τοποθετούνται στρατηγικά ως αγοραστές, κυνηγώντας ελκυστικές ευκαιρίες ενίσχυσης των στόλων τους.

Ειδικότερα, οι «Greeks» απέκτησαν 40 δεξαμενόπλοια από τη δευτερογενή αγορά στο επτάμηνο του 2024, καταλαμβάνοντας το 14% της συνολικής δραστηριότητας, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με τη «Ν» ο Δημήτρης Ρουμελιώτης, στέλεχος του Τμήματος Έρευνας και Αποτιμήσεων του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι ελληνικές ναυτιλιακές είχαν αποκτήσει 34 tankers ή το 8,9% της συνολικής δραστηριότητας.

Τα νούμερα καταδεικνύουν πως οι Έλληνες είναι ξανά πρώτοι στο ταμπλό των αγοραστών, όταν πέρυσι ήταν τρίτοι πίσω από εταιρείες με έδρα στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ελληνικές εταιρείες παραμένουν και φέτος πρώτες σε επίπεδο πωλήσεων, παραχωρώντας, ωστόσο, αρκετά λιγότερα πλοία συγκριτικά με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Xclusiv, πούλησαν συνολικά 44 δεξαμενόπλοια το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, έναντι 93 την ίδια περίοδο του 2023. Οι φετινές συμφωνίες πωλήσεων είναι με άλλα λόγια περιορισμένες κατά 53% σε ετήσια βάση.

Φρένο

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εγχώριες ναυτιλιακές κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, καθώς τα φετινά deals σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μειωμένα σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο του 2024 «άλλαξαν χέρια» 286 δεξαμενόπλοια, έναντι 380 το 2023, ήτοι καταγράφηκε πτώση 25%.

Ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στις συμφωνίες των δύο ετών είναι πως τα MR2 tankers αποτέλεσαν την κορυφαία προτίμηση των αγοραστών. Το 2024 κατέλαβαν το 36% των αγοραπωλησιών και το 2023 το 29%. Την τριάδα των κορυφαίων προτιμήσεων συμπληρώνουν aframax/LR2 tankers και small tankers, με μερίδια 16% αμφότερα το 2024.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συγκρατεί τις αγοραπωλησίες διεθνώς είναι το γεγονός πως υποχώρησε το ενδιαφέρον από εταιρείες με έδρα σε Κίνα, Ινδία, Τουρκία και ΗΑΕ, οι οποίες από το δεύτερο μισό του 2022 έως και πέρυσι αγόρασαν σχεδόν κάθε διαθέσιμο προς πώληση vintage tanker, με σκοπό τη δραστηριοποίηση σε αγορές μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Η έρευνα της Xclusiv φανερώνει πως οι Κινέζοι πλοιοκτήτες έχουν ενισχυθεί το 2024 με 31 μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια (10,8% των συνολικών deals), από 45 στο επτάμηνο του 2023 (11,8% των deals).

Αντίστοιχα, οι εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ αγόρασαν φέτος 17 tankers (μερίδιο 5,9%) από 46 πέρυσι (μερίδιο 12,1%), οι Ινδοί μόλις επτά (μερίδιο 2,4%) από 28 το 2023 (μερίδιο 7,4%) και οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν deals για εννέα δεξαμενόπλοια (μερίδιο 3,1%), έναντι 29 πέρυσι (μερίδιο 7,6%).

Ψηλά οι τιμές

Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος πίσω από την υποχώρηση των αγοραπωλησιών είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στη δευτερογενή αγορά, όπως αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο report της Xclusiv Shipbrokers, οι αξίες των second hand tankers όλων των ηλικιών και των μεγεθών είναι φέτος τον Αύγουστο αυξημένες από 1% έως και 25% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει πως όσοι πούλησαν τονάζ τους προηγούμενους μήνες -τις περισσότερες φορές αποκομίζοντας σημαντικό κέρδος- επιδιώκουν τώρα να τοποθετήσουν απευθείας στα ναυπηγεία παραγγελίες για νεότευκτα παρά να αγοράσουν ακριβά στη δευτερογενή αγορά.