Skip to main content

Ουκρανία – Μέση Ανατολή και περιβαλλοντικοί κανονισμοί δίνουν ώθηση στην αγορά των containerships

Τις τρεις βασικές αιτίες που η αγορά των containerships παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μετά τον σούπερ κύκλο της περιόδου της πανδημίας, εξηγεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Danaos, ο δρ. Ιωάννης Κούστας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες containerships στον κόσμο, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει δυναμικό άνοιγμα και στα bulk carriers, επισημαίνει ότι «οι τελευταίοι μήνες έφεραν συνεχείς διαταραχές στην αγορά, καθώς οι συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμειναν δύσκολες και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι διελεύσεις από τη διώρυγα του Παναμά, ωστόσο, επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα, εξαλείφοντας αυτή την πηγή διαταραχής προς το παρόν.

Οι συνθήκες της αγοράς οδήγησαν τις εταιρείες τακτικών γραμμών να επανεκτιμήσουν τις απαιτήσεις τους σε χωρητικότητα και έσπευσαν να εξασφαλίσουν χωρητικότητα. Η επικείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία έδωσε περαιτέρω κίνητρα στις εταιρείες τακτικών γραμμών να εξασφαλίσουν σύγχρονη χωρητικότητα νέων πλοίων για μεσοπρόθεσμες ανάγκες, χωρίς να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων».

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα της εταιρείας για το εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 500 εκατ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη σε 291,6 εκατ. δολάρια.

Σε αυτό το περιβάλλον η εταιρεία συμφερόντων κ. Κούστα εξασφάλισε παρατάσεις ναύλωσης για ορισμένα από τα  πλοία της και επιπλέον επέκτεινε  το πρόγραμμα νέων παραγγελιών σε συνολικά 20 πλοία, τρία από τα οποία παραδόθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Έχει εξασφαλίσει επίσης πολυετείς ναυλώσεις με μέση διάρκεια ναύλωσης περίπου 4,5 έτη, με αποτέλεσμα τα συνολικά συμβολαιοποιημένα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας να φτάνουν τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμβατική κάλυψη ναύλωσης για τον στόλο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των νεότευκτων, είναι επί του παρόντος 99% για το 2024 και 80% για το 2025.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες στον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου, η Danaos παρέλαβε πρόσφατα 10 πλοία capesize. Τα έσοδα από τον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου αυξάνονται σταθερά και η Danaos προσβλέπει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των εσόδων της και στη δημιουργία ανοδικών προοπτικών μέσω της έκθεσης στην αγορά spot που προσφέρει ο τομέας.

«Παρά την πρόσφατη αύξηση του στόλου μας, την ανανέωση και τις δραστηριότητες διαφοροποίησης, ο ισολογισμός μας παραμένει πολύ ισχυρός, με χαμηλό καθαρό χρέος.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε την αυξητική απόδοση των περιουσιακών μας στοιχείων και να προσφέρουμε κορυφαίες αποδόσεις στον κλάδο στους μετόχους μας μακροπρόθεσμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κούστας.