Skip to main content

Χτύπημα σε ελληνόκτητο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / REUTERS

Παρά τον πύραυλο, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε κάποια εισροή νερού

Θύμα επίθεσης στον Κόλπο του Άντεν ήταν το Σάββατο (περίπου στις 20:30 ώρα Ελλάδος) ένα ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ναυλωμένο επί μακρόν στη μεγάλη γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών CMA CGM.

Ο λόγος για το «Groton», χωρητικότητας 2.500 TEUs και κατασκευής 2004, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο, καθώς έπλεε 125 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση κατά εμπορικού πλοίου ανοικτά της Υεμένης εδώ και δύο εβδομάδες, όπως αναφέρουν διεθνή ναυτιλιακά μέσα.

«Η φωτιά που ξέσπασε στα αμπάρια φορτίου που χτυπήθηκαν, καθώς και σε εμπορευματοκιβώτια στο κύριο κατάστρωμα κατασβέστηκε από το πλήρωμα, το οποίο χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό πυρόσβεσης του πλοίου» ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Conbulk.

Παρά το χτύπημα, η ελληνική ναυτιλιακή τόνισε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε κάποια εισροή νερού, ενώ αποφεύχθηκε και η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η εταιρεία συμβούλων ασφάλειας Diaplous επεσήμανε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μία τρύπα στο κύτος του «Groton» 4,5 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή με διάμετρο περίπου μισό μέτρο. Το πλοίο φέρεται να έχει φτάσει στο Τζιμπουτί για να αξιολογηθεί η ζημιά και να γίνουν επιδιορθώσεις.

Σημειώνεται ότι o βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας UKMTO ανέφερε ότι τέσσερις ώρες πριν το χτύπημα, οι Χούθι στόχευσαν ξανά το πλοίο. Με βάση την ίδια πηγή, οι ένοπλοι φρουροί παρατήρησαν μία μικρή έκρηξη σε κοντινή απόσταση του πλοίου, στα 170 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν.