Skip to main content

H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε κινεζικό περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης

Όταν άκουσε ότι το Haixun 01, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τότε σκάφη περιπολίας και διάσωσης στη χώρα, «έπεσε στο νερό», η Zhan έβαλε στόχο να υπηρετήσει εκεί

Η Zhan Chunpei είναι η πρώτη κινέζα γυναίκα πλοίαρχος σε κινεζικό περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 μεγάλες αποστολές διάσωσης στη θάλασσα, ενώ τα ετήσια πλεύσιμά της είναι κατά μέσο όρο αρκετά για να κάνει μία φορά τον γύρο του κόσμου.

Η Zhan Chunpei, στην ηλικία των 33 ετών, χρειάστηκε 10 χρόνια, για να αναλάβει το πηδάλιο. Από την αναζήτηση της εξαφανισμένης πτήσης MH370 της Malaysia Airlines στον νότιο Ινδικό Ωκεανό μέχρι την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην έκρηξη του πλοίου «Sanchi» στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Zhan Chunpei πιστεύει ότι, είτε πρόκειται για περιπολικά πλοία, είτε για εμπορικά πλοία, είτε για μεγάλα κρουαζιερόπλοια, όλο και περισσότερες γυναίκες εκπαιδεύονται σήμερα. «Αυτό αποδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι ικανές να κάνουν αυτή τη δουλειά και να την κάνουν καλά», αναφέρει η ίδια.

Είναι κυβερνήτης του Haixun 01, ενός περιπολικού πλοίου 5.000 τόνων που ανήκει στη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Σαγκάης, και διαχειρίζεται ένα πλήρωμα 35 ατόμων.

Η Zhan ξεκίνησε τη ναυτική της καριέρα στη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Σαγκάης μετά την αποφοίτησή της από το Ναυτικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης το 2013.

Όταν άκουσε ότι το Haixun 01, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τότε σκάφη περιπολίας και διάσωσης στη χώρα, «έπεσε στο νερό», η Zhan έβαλε στόχο να υπηρετήσει εκεί. «Ζήτησα αρκετές φορές μια θέση στο πλοίο μέχρι που τελικά μου δόθηκε μια ευκαιρία», λέει.

Η ευκαιρία ήρθε το 2014, όταν το Haixun 01 στάλθηκε ως πλοίο διοίκησης για τον κινεζικό στόλο που συμμετείχε στην έρευνα για την πτήση MH370 στις νότιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Το πλοίο χρειαζόταν επειγόντως προσωπικό διάσωσης και η Zhan προσφέρθηκε εθελοντικά, με αποτέλεσμα να γίνει εκπαιδευόμενη τρίτη αξιωματικός.