Θετικό ήταν το κλίμα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Επιτροπών αλλά και των άλλων θεσμικών οργάνων σχετικά με τις προτάσεις του ΕΔΜΝ για την πορεία των μικρών νησιών και τι πρέπει να διορθωθεί ώστε να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά η νέα διορθωτική περίοδο των ευρωπαϊκών οργάνων και χρηματοδοτήσεων.
Οι βασικοί άξονες
Το ΕΔΜΝ κατά την συνεδρίαση της συνέλευσης και ημερίδας που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων INSULEUR παρουσίασε τους βασικούς άξονες των κύριων δράσεων του που κατά την άποψη τους βοηθούν στην τεκμηρίωση και άρα στη σωστότερη διεκδίκηση πολικών για τα μικρά νησιά της πατρίδας μας αλλά και του συνόλου της ΕΕ.
Έτσι το ΕΔΜΝ παρουσία και του προέδρου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής κου Ιωάννη Βαρδακαστάνη, της πρέσβειρας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής ΚΟΥ Μανώλη Κουτουλάκη, του εκπροσώπου της Κομισιόν, της επιτροπής νησιωτικών και παράκτιων περιοχών και βέβαια τους συνόλου του προεδρείου και των μελών Ευρωπαϊκού Δικτύου Νησιωτικών επιμελητηρίων πρότεινε τρεις κύριους άξονες:
Τα μικρά νησιά να τεθούν στην κεφαλή των αναπτυξιακών πολιτικών της χώρας μας, να λαμβάνετε υπόψη το άρθρο 11 του Συντάγματος περί Νησιωτικότητας και να ασχολείται με αυτά ξεχωριστή δομή.
Είναι σημαντικό η καθιέρωση δεικτών. Χωρίς δείκτες δεν έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων μας. Όχι σε οριζόντιες πολιτικές. Μέρος των σημερινών εξουσιών και εργαλείων, να περάσουν από την κεντρική εξουσία στις Περιφέρειες.
Ενίσχυση της ακτοπλοΐας χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συνεχίσει η ελληνόκτιτη ακτοπλοΐα να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στα ευρωπαϊκά, χωρίς αποκλεισμούς.
Το ΕΔΜΝ είχε πάρει προ ετών ορισμένες πρωτοβουλίες ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, πλην όμως έμειναν σε υποδείξεις.
Περισσότερα από 10 χρόνια πήγαν χαμένα, με το να μην πάρει η πατρίδα μας αυτές τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
Το ΕΔΜΝ θα δραστηριοποιηθεί με όλες του τις δυνάμεις στο τομέα της ενίσχυσης της ελληνικής ακτοπλοΐας σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Όλα τα παραπάνω, η Ακτοπλοΐα, το επίπεδο διαβίωσης και ανάπτυξης των μικρών μας νησιών, μας οδηγούν στην δημιουργία ενός κέντρου, το ΚΕΝΤΡΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ.
Εκεί θα καταγράψουμε όλες τις προτάσεις που έχουν ακουσθεί έως σήμερα, να βρεθεί σε ποιό στάδιο είναι σήμερα, θα Καταγράψουμε τα νέα προβλήματα, ποιες αιτίες τα δημιούργησαν και βέβαια Αξιολόγηση και Καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των θεσμικών διοικητικών οργάνων σε Εθνικό Επίπεδο και των Ευρωβουλευτών
Να σημειώσουμε ότι τα αιτήματα αυτά τα άκουσαν με ενδιαφέρον οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι ενώ ο Έλληνας μέλος της ΕΟΚΕ κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του σε αυτά.
Επόμενο βήμα είναι να συζητηθούν και να ορισθούν τα επόμενα βήματα που θα κάνει το ΕΔΜΝ στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που θα γίνει στην Μήλο τις αρχές του Οκτωβρίου2024 και στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτά θα πάνε ξανά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αμέσως μέσα στον Οκτώβριο στην Πορτογαλία.
Για το λόγο αυτό το ΕΔΜΝ ζητά την υποστήριξη από όλους τους σχετικά εμπλεκόμενους φορείς, τους φορείς της ακτοπλοΐας και κάθε άλλο συναφή φορέα και ιδιώτη, να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες που ο μόνος τους σκοπός είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου των Ελληνικών Μικρών Νησιών.