Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, «Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε την είδηση του θανάτου του επιτίμου προέδρου, ιδρυτικού μέλους επί μακρόν προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και π. προέδρου του Παγκοσμίου Ναυτικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping) Σπύρου Μιχ. Πολέμη εχθές Κυριακή 21 Ιουλίου 2024».
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση τον αποχαιρετούν, η Καμάρα που λάτρευε, η Άνδρος που υπεραγαπούσε, η διεθνής εφοπλιστική οικογένεια που χάνει ένα ενεργό μέλος της καθώς ο εκλιπών ήταν ένας ισχυρός εκπρόσωπος της ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου, της Αθήνας, της Νέας Υόρκης. Μεγάλη είναι η απώλεια πρωτίστως για την οικογένεια του Σπύρου Πολέμη, αλλά και για όσους συνεργάστηκαν και πορεύτηκαν μαζί του στη ζωή και στην επαγγελματική δημιουργία. Ο Σπύρος Πολέμης ξεχώριζε για το ήθος, την σοβαρότητα, την ευγένεια και τον ακέραιο χαρακτήρα του. Άνθρωπος συνεργάσιμος, μεστός στα λόγια και ενεργός στις πράξεις, με πνευματικές ανησυχίες κι αναζητήσεις, δεν λύγισε στις φουρτούνες της ζωής και αγωνίστηκε μέχρι τέλους».
Ο Σπύρος Πολέμης
Ο Σπύρος Πολέμης εκπροσώπησε τον ναυτιλιακό κλάδο με τη συμμετοχή του στα θεσμικά όργανα όπως είναι η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου για περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ ήταν και επίτιμος Πρόεδρος του Committee.
Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Μάλιστα αναδείχθηκε μέσα στις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες της ναυτιλίας, από τους Lloyd’s List, με γνώμονα τον αγώνα που έκανε για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
«Eίναι πραγματικά απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσες πολλές κυβερνήσεις φαίνεται να αισθάνονται ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί κατά κάποιον τρόπο να γίνει ανεκτή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Μ. Πολέμης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό και σε μια σημαντική στιγμή της ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας.
Ο αείμνηστος μαζί με ακόμη μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας που έχει φύγει από τη ζώή, του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόιπουλου, ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να παραχωρηθεί το πλοίο SteamShip “ARTHUR HUDELL” (τύπου Liberty) και νυν “Hellas Liberty”, στην Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και να μετατραπεί σε Μουσείο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο και είναι επισκέψιμο, από το 2010, στο λιμάνι του Πειραιά.
Επισημαίνεται ότι μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο ο ελληνόκτητος στόλος είχε βυθισθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η αγορά 98 τέτοιων πλοίων μετά από συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση και ακόμη 72 liberty ιδιωτικά, έδωσαν την απαραίτητη δυναμική στον ελληνικό εφοπλισμό, να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου σήμερα.