O εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας, ήταν το «κυρίως πιάτο» στο μενού του γεύματος που διοργανώθηκε στο ίδρυμα Ευγενίδου, προς τιμήν του Dr. Thomas Coughlin, Προέδρου του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) του μεγαλύτερου τεχνικού επαγγελματικού οργανισμού στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, εταίροι από το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως της ακτοπλοΐας, των λιμανιών, της ενέργειας, τόσο εκ μέρους της πολιτείας όσο και των ρυθμιστικών φορέων έθεσαν ο καθένας από την δική του πλευρά τις δυσκολίες που ακόμα καταγράφονται στην εφαρμογή του εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας στα λιμάνια, αλλά εξέφρασαν όλοι την βούλησή τους να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση και η εφαρμογή του με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη ναυτιλία και το περιβάλλον.
O Διοικητής του Ιδρύματος, κ. Ιωάννης Γκόλιας τόνισε εισαγωγικά πως ο εξηλεκτρισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. «Ο εξηλεκτρισμός των λιμένων στο πλαίσιο του cold ironing παρουσιάζει προκλήσεις. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στα λιμάνια και στην συμβατότητα των συστημάτων των πλοίων. Τα λιμάνια πρέπει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη παροχή ενέργειας, ενώ η μετατροπή παλαιότερων πλοίων σε συμβατά με την ηλεκτρική υποδομή των λιμανιών είναι δαπανηρή και πολύπλοκη. Η τυποποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων σε διαφορετικά λιμάνια και πλοία είναι ένα άλλο εμπόδιο» είπε.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, επεσήμανε την ανάγκη της περαιτέρω συγκροτημένης προσέγγισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ενιαίες έρευνες και τελικά εφαρμογές. Τέλος, δήλωσε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι παρόν σε όλη αυτήν την διαδικασία με κύρια συνεισφορά την προσφορά γνώσεων στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
O κ. Coughlin ανέφερε ότι μεταξύ των άλλων, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών είναι αφιερωμένο στην προώθηση της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας. «Το Ινστιτούτο ασχολείται με ναυτιλιακά θέματα μέσω διαφόρων επιτροπών και προγραμμάτων και συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την ανάπτυξη προτύπων και εκθέσεων που υποστηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας.»
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου στην υλοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων έργων δορυφορικών επικοινωνιών, και εξέφρασε την προθυμία του να υποστηρίξει έργα ηλεκτροδότησης λιμένων. Ο κ. Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας, εξέφρασε τη δέσμευσή του για υποστήριξη της ηλεκτροδότησης λιμένων και των προσπαθειών απανθρακοποίησης στον ναυτιλιακό τομέα.
Ο καθηγητής Ιωάννης Προυσαλίδης, επικεφαλής Sustainable Maritime του ΙΕΕΕ και καθηγητής Ναυτικής Ηλεκτρολογίας στο ΕΜΠ πρόσθεσε ότι «στα αξιοσημείωτα πρότυπα περιλαμβάνονται η σειρά IEEE 45 για τα ηλεκτρικά συστήματα πλοίων και η σειρά IEC/ISO/IEEE 80005 για τις διατάξεις cold ironing λιμάνια, τα οποία αναπτύσσονται από διεθνή ομάδα επιστημόνων με σκοπό να συμβάλλουν στην αειφορία και συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ναυτιλίας».