Skip to main content

Ο Σωτήρης, η Μαρία και τα παράδοξα της ναυτιλίας μας

Ναι, ο Εφοπλισμός στηρίζει την Αριστεία. Αλλά ας κάνει και κάτι, ως επιχειρηματίας, για να γίνει γνωστή η σημασία της Ναυτιλίας στον Έλληνα, που τον έχουμε ρίξει στα κάκιστης ποιότητας "ριάλιτι" και αγνοούμε την πραγματική και αμείλικτη πραγματικότητα!

Aντιγράφω από το site της “Ναυτεμπορικής”: “Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της Ελληνικής Ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς. Το 53% των Ελλήνων δε θα επέλεγε ή δε θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη Ναυτιλία”…

Διαβάζαμε την έρευνα με φίλο Νορβηγό, συνάδελφό μου από τα παλιά. Απόρησε: «Καλά, σε ποιον ανήκουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ελλάδας;» με ρώτησε, γνωρίζοντας, προφανώς την απάντησή μου. «Σε μεγάλους πλοιοκτήτες» του απαντώ. «Και πώς δεν γνωρίζουν οι Έλληνες τί σημαίνει η Ναυτιλία; Ασχολούνται με αυτήν τα ΜΜΕ των καραβοκύρηδων;» μου πέταξε δηκτικά. «Και βέβαια ασχολούνται. Ένα από αυτά, μάλιστα, προβάλλει δημοφιλές σήριαλ που αναφέρεται σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια της Ελλάδας, στις αρχές του ’60» του απαντώ. Προσπάθησε να με «δουλέψει» ο Βίκινγκ.

«Εντάξει, μωρέ, το ναυάγιο αυτό αφορά την Ακτοπλοΐα. Υπάρχει διαφορά» μου λέει και πριν προλάβω να απαντήσω, μου δείχνει μιαν άλλη παράγραφο της έρευνας: «Σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες ταυτίζουν την Ποντοπόρο Ναυτιλία με την Ακτοπλοΐα!»…

Μόλις προ ολίγων ημερών γράφαμε, στη στήλη αυτή, για το παράδοξο που συμβαίνει (ένα από τα πολλά) στην πατρίδα μας. Τα μεγαλύτερα και τα πλέον δημοφιλή «κανάλια» της τηλοψίας, ανήκουν σε Έλληνες (επιφανείς) πλοιοκτήτες. Και όμως, κανένα από αυτά δεν ασχολείται με τη Ναυτιλία! Τα καλοκαίρια μόνο στέλνουν έναν ρεπόρτερ στο λιμάνι να παίρνει ανούσιες συνεντεύξεις από ανθρώπους που θέλουν να πάνε για διακοπές και επίσης ασχολούνται με τη Ναυτιλία μόνο αν συμβεί κάποιο κακό.

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Αλήθεια, ποιο από τα «κανάλια» που ανήκουν σε πλοιοκτήτες πρόβαλε προχθές σε απευθείας σύνδεση μια υπέροχη εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών;

Εκεί, με φόντο τους κίονες του ναού του Ολυμπίου Διός, σε ένα σκηνικό μοναδικού κάλλους και τεράστιας σημασίας για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, η ακάματη, δραστήρια και δημιουργική πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, ανακοίνωσε σειρά υποτροφιών προς εκατόν ένδεκα νέες και νέους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 1.500.000 ευρώ. Κι ας θυμίσουμε ότι προσφάτως, η ΕΕΕ ανακοίνωσε την διάθεση  50.000.000. ευρώ για έργα στη Θεσσαλία, προκειμένου να κλείσουν μερικές από τις πληξές που έφησαν πίσω τους οι  καταστροφικές πλημύρες.

Ακούσαμε τους υποτρόφους να μιλούν για τα όνειρά τους, ακούσαμε τα ηχηρά ονόματα των μεγάλων ξένων Πανεπιστημίων, που δέχθηκαν τους αριστούχους μας. Ακούσαμε τον Σωτήρη, να μας λέει ότι είναι ο πρώτος Έλληνας τον οποίο δέχθηκε μεγάλο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο  για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της A.I, ακούσαμε την Μαρία να μας λέει ότι οι δυο αγρότες γονείς της, από ένα μικρό χωριό της Ημαθίας, στήριξαν κάθε της προσπάθεια προκειμένου να αριστεύσει και να κερδίσει αυτή την ευκαιρία που της έδωσε μια μεγάλη Ναυτιλιακή. Ακούσαμε τι σκέψεις κορυφαίων επιστημόνων, που θα φύγουν για μεταπτυχιακά και, δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν θα γυρίσουν πίσω.

Ναι, ο Εφοπλισμός στηρίζει την Αριστεία. Αλλά ας κάνει και κάτι, ως επιχειρηματίας, για να γίνει γνωστή η σημασία της Ναυτιλίας στον Έλληνα, που τον έχουμε ρίξει στα κάκιστης ποιότητας “ριάλιτι” και αγνοούμε την πραγματική και αμείλικτη πραγματικότητα!

* Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Shipping International