Skip to main content

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Το 53% των Ελλήνων δε θα επέλεγε ή δε θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη ναυτιλία

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ατόμων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ_ΧΚ_GR

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες:

  • Διαχειρίζονται από τα γραφεία τους στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο στον κόσμο.
  • Δίνουν κατά γενική ομολογία πολύ καλές απολαβές για τα στοιχεία τους στα γραφεία, καθώς και στους αξιωματικούς στα πλοία.
  • Επενδύουν διαρκώς σε στεριανές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
  • Πραγματοποιούν ένα τεράστιο κοινωφελές έργο, είτε μέσω της ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είτε προσωπικά ο καθένας. Μόλις 24 ώρες πριν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανακοίνωσε σειρά υποτροφιών σε 111 νέες και νέους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει και 50 εκατ. ευρώ για έργα στη Θεσσαλία, που μαστίζεται μετά τις καταστροφικές πλημύρες.
  • Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ οι νέοι αγνοούν εντελώς το γεγονός (1%).

Σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, σχετικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων για την εμπορική ναυτιλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, διαπιστώνεται ότι:

Το αίσθημα της ναυτοσύνης δεν είναι αναπτυγμένο στα Ελληνόπουλα, με δύο στους τρεις Έλληνες να δηλώνουν ότι δεν καλλιεργείται καθόλου.

Αν και το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί την ελληνική εμπορική ναυτιλία ως πολύ αναπτυγμένη, οι νέοι έχουν αντίθετη άποψη.

Το 53% των Ελλήνων δε θα επέλεγε ή δε θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη ναυτιλία.

Παρόλο που το 64% των πολιτών αξιολογεί ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία θα αναπτυχθεί στο μέλλον, μόνο το 26% τη θεωρεί σημαντική πηγή εσόδων για την εθνική οικονομία.

Τέλος, εμφανίζεται έκδηλη η ανάγκη για δράσεις όσον αφορά στην ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τη ναυτιλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αναλυτικότερα. η έρευνα της Focus Bari δείχνει τα εξής:

Η ποντοπόρος Ναυτιλία στο μυαλό των Ελλήνων: Σχεδόν 9 στους 10 την ταυτίζουν με τη Ναυτιλία.

Η ποντοπόρος Ναυτιλία είναι η κυρίαρχη σκέψη για έναν στους δύο Έλληνες στο άκουσμα της λέξης ναυτιλία, με εστίαση των νέων στους ναυτικούς και στις επαγγελματικές Υπηρεσίες.

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες αξιολογούν την ελληνική εμπορική ναυτιλία «πολύ αναπτυγμένη».

Η άποψη ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι πολύ αναπτυγμένη εκφράζεται κυρίως από άνδρες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κατοίκους κυρίως Αθήνας, αλλά και Θεσσαλονίκης, ενώ οι ηλικίες 18 -24 δεν την θεωρούν τόσο ανεπτυγμένη.

Αναγνωρίζεται η πρώτη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία; Μόνο το 13% των πολιτών γνωρίζει τη διεθνή ηγετική της θέση, με τους νέους να αγνοούν εντελώς το γεγονός (1%).

Το 64% των Ελλήνων προβλέπει ανάπτυξη στην ελληνική εμπορική ναυτιλία για το μέλλον, τάση που παρατηρείται πιο έντονη μεταξύ ανδρών και μεγαλύτερων ηλικιών.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σημασία της ναυτιλίας για την εθνική οικονομία, αλλά μόνο το 26% τη θεωρεί ιδιαίτερη σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας.

Παρόλη την αναγνώριση της συμβολής της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, περίπου ένας στους δύο Έλληνες των κεντρικών ηλικιών δηλώνουν ότι δε συνεισφέρει καθόλου!

Μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν ότι η ναυτιλία προσφέρει πολύ σημαντικές προοπτικές καριέρας και συμβάλλει στην απασχόληση στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις προοπτικές καριέρας που προσφέρει η ναυτιλία, και πάλι πιο θετικές είναι οι μεγάλες ηλικίες.

Το αίσθημα ναυτοσύνης φαίνεται περιορισμένο στα Ελληνόπουλα: Δύο στους τρεις Έλληνες υποστηρίζουν ότι δεν καλλιεργείται καθόλου! Και είναι κοινή πεποίθηση σε όλες τις υπο-ομάδες κοινού, με ιδιαίτερη ένταση στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην προοπτική επαγγελματικής ενασχόλησης, μόνο ένας στους έξι θα επέλεγε ή θα πρότεινε θερμά σε κάποιον να κάνει καριέρα στη ναυτιλία

Ιδιαίτερα αρνητικοί είναι οι νέοι και ειδικά οι Θεσσαλονικείς στην πρόταση καριέρας στη ναυτιλία: Δύο στους τρεις νέους δε θα το επέλεγαν ή θα το πρότειναν καθόλου!

Οι οικονομικές απολαβές και η αγάπη για τη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι για καριέρα στη ναυτιλία: Σχεδόν 9 στους 10 (86%) Έλληνες επικεντρώνονται στις οικονομικές ανταμοιβές, ενώ το 58% τονίζει και την αγάπη για τη θάλασσα που προσφέρει η καριέρα στη ναυτιλία.

Παρότι οι οικονομικές απολαβές είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξει κάποιος καριέρα στη ναυτιλία, οι νέοι αναγνωρίζουν και το ενδιαφέρον για το αντικείμενο, τις ευκαιρίες γρήγορης εξέλιξης, αλλά και τα ταξίδια ως δυνατά κίνητρα.

Από την άλλη, τα μεγάλα ταξίδια στη θάλασσα και η εργασιακή πίεση αποτελούν τα βασικά αντικίνητρα για μια καριέρα στην ναυτιλία.