Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις με εναέρια και ναυτικά drones σε 3 εμπορικά πλοία

REUTERS/Khaled Abdullah (φωτ. αρχείου)

Χούθι: «Αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Σαββάτου στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας», στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300

Tρεις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, εκ των οποίων οι δύο σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, ανέφερε το γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO). Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σκάφη ανέφερε μικρές ζημιές.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αλ Χουνταϊντά της Υεμένης, όπου το πλοίο δέχθηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη, εκ των οποίων το ένα, που ήταν επανδρωμένο, συγκρούστηκε δύο φορές με το πλοίο. Τα δύο επανδρωμένα μικρά σκάφη πυροβόλησαν κατά του πλοίου, αλλά μετά από 15 λεπτά, τα «μέτρα αυτοπροστασίας» του πλοίου ανάγκασαν τους επιτιθέμενους να διακόψουν την επίθεση. Το πλήρωμα και το σκάφος αναφέρθηκαν ως ασφαλή και συνεχίζουν για το επόμενο λιμάνι προσέγγισής τους.

Το δεύτερο περιστατικό αναφέρθηκε 97 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά στην ίδια περιοχή. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), που προσέκρουσε στην αριστερή πλευρά, προκαλώντας κάποιες ζημιές και ελαφρύ καπνό. Το σκάφος και το πλήρωμα αναφέρθηκαν ως ασφαλή και συνεχίζουν για τον επόμενο λιμένα προσέγγισης. Οι αρχές διερευνούν την επίθεση.

Σε μια τρίτη περίπτωση, ο UKMTO δήλωσε ότι έλαβε αναφορά για ένα περιστατικό στις 11 Ιουλίου, περίπου 15 ν.μ. νοτιοδυτικά της Al Mukha, Υεμένη. Ο πλοίαρχος ανέφερε δύο εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά περίπου μιας ώρας, σε κοντινή απόσταση από το σκάφος. Το σκάφος και το πλήρωμα αναφέρθηκαν ως ασφαλή.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα, Γιαχία Σάρια, ανέφερε χθες, Δευτέρα, αργά το βράδυ, πως οι «επιχειρήσεις» εναντίον των δεξαμενοπλοίων διεξήχθησαν σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Σαββάτου στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300.