Skip to main content

Το Βραβείο Ευκράντη 2023 για την Κοινωνική Προσφορά απονεμήθηκε στον Νικόλα Πατέρα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΥΚΡΑΝΤΗ
Η Αναστασία Πατέρα με τον αδελφό της Διαμαντή Πατέρα και τον Λυκούργο Κοντάκο, Managing Director, ERGOMATIC

Στον κ. Νικόλα Πατέρα, πλοιοκτήτη έβδομης γενιάς απονεμήθηκε το Βραβείο Ευκράντη 2023 για την Κοινωνική Προσφορά. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του κα. Αναστασία Πατέρα

Ο Νικόλας Πατέρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου 1963.

Iδρυτής της Contships Management Inc, έλκει την καταγωγή του από τις Οινούσσες.

Ο κ. Πατέρας είναι απόφοιτος του London School of Foreign Trade και του City of London Polytechnic από όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1984 και στην συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό δυο χρόνια.

Από το 1986 έως και το 1993 εργάστηκε στην “Pateras Brothers Limited’’, στον Πειραιά. Το 1993 ίδρυσε την “Pacific & Atlantic Corporation’’ με την οποία διαχειρίστηκε 60 φορτηγά πλοία.

Το 2015 ίδρυσε την ‘’Contships Management Inc’’ και έχει αγοράσει μέχρι σήμερα 58 πλοία container δημιουργώντας την μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία container feeders (900-1500 teu) παγκοσμίως.

Με σύνθημα τη φράση «ναυτιλία και φιλανθρωπία» ο Νικόλας Πατέρας έχει ιδρύσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Νικόλας Δ. Πατέρας».

Μέσω του Κοινωφελούς αυτού Ιδρύματος έχει πραγματοποιήσει δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας και έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες που αφορούν την υγεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλιακή κληρονομιά, την εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνία στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο Νικόλας Πατέρας συνεχίζει την αιγνουσιώτικη παράδοση ευποιίας με το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενισχύοντας το νοσοκομείο ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το έργο ανακαίνισης των εξωτερικών χώρων του κτιρίου ΑΧΕΠΑ -11 ορόφων- του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καθώς και η ανακαίνιση ορόφων στην πτέρυγα Ιωάννη Πατέρα.

Ως διαχρονική και συστηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η υποστήριξη του προς τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, έχοντας μάλιστα βραβευτεί από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη για την πολύτιμη-διαχρονική προσφορά του  στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Ιδιαίτερη σημασίας για τους κατοίκους της Αθήνας ήταν η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του Πάρκου Ριζάρη στον Ευαγγελισμό, χάρη σε χορηγία του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας» στην μνήμη του πατέρα του Διαμαντή.

Ειδικότερα την τελευταία εικοσαετία, ο Νικόλας Πατέρας έχει πρωτοστατήσει σε θέματα προστασίας και αναστήλωσης χριστιανικών ναών και μνημείων. Οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες ήταν η πλήρης ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο πάρκο Ριζάρη, ο Ι.Ν. Αγιου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και πολλοί άλλοι.

Ταυτόχρονα, έχει κάνει σημαντικές οικονομικές χορηγίες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πέρα από τη γενικότερη φιλανθρωπική του δράση, ο Νικόλας Πατέρας είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Οινούσσες.

Πιο συγκεκριμένα έχει υπάρξει αρωγός για τις νέες οικογένειες του νησιού, με γνώμονα τη δημογραφική αύξηση του τόπου καταγωγής του ενώ στηρίζει έμπρακτα τα τοπικά σχολεία και τον Δήμο.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να τιμήσουν τον Νικόλα Πατέρα με το συγκεκριμένο Βραβείο καθώς αναγνώρισαν την πολυεπίπεδη και πολυσχιδή προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, τόσο μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών, όσο και μέσω της δραστηριοποίησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας».

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- τη διαχρονική προσφορά του υπέρ των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και την ουσιαστική αρωγή του στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής ανέφεραν με σαφήνεια τις προσπάθειές του κ. Πατέρα για την ενίσχυση ακριτικών και νησιωτικών κοινοτήτων, αλλά και τη διαφύλαξη, προστασία και συντήρηση χριστιανικών μνημείων και ιερών ναών.