Skip to main content

Άννα Αγγελικούση: Τιμήθηκε από τα Βραβεία Ευκράντη

Με τον γιο της Αντώνη Κανελλάκη και τον διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών Ηλία Μπίσια

Το Βραβείο Ευκράντη 2023 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία, απονεμήθηκε στην κ. Άννα Αγγελικούση, ιδρύτρια του ομίλου εταιρειών Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas

Μια μεγάλη κυρία της ελληνικής ναυτιλίας, την κα. Άννα Αγγελικούση τίμησαν τα Βραβεία Ευκράντη που διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, για την Συνολική της Προσφορά στη Ναυτιλία.

Η κα. Αγγελικούση που κατάγεται από τα Καρδάμμυλα της Χίου, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους, έχοντας ιδρύσει τις εταιρείες  Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas.

Μια Χιώτισσα που διατηρεί παραδοσιακά χαμηλό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που πρωτοστατούν στις εξελίξεις της ελληνικής αλλά και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο όμιλος των τριών εταιρειών της Άννας Αγγελικούση  διαχειρίζεται συνολικά 80 σύγχρονα ποντοπόρα πλοία. Ταυτόχρονα ο όμιλος τρέχει ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 12 επιπλέον νεότευκτων πλοίων.

Η κα. Αγγελικούση συνεχίζει επάξια την επιχειρηματική πορεία του αείμνηστου πατέρα της, Αντώνιου Αγγελικούση, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους έλληνες εφοπλιστές της μεταπολεμικής περιόδου.

Από τα πρώτα της χρόνια στον ναυτιλιακό στίβο, έμαθε τα μυστικά της ναυτιλιακής βιομηχανίας δίπλα στον πατέρα της.

Μέχρι το 2001, συνδιαχειριζόταν μαζί με τον αείμνηστο αδελφό της, Ιωάννη Αγγελικούση, επίσης πρωτοπόρο Έλληνα εφοπλιστή, κοινών συμφερόντων πλοία χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια.

Από το 2001, προχώρησε στην ίδρυση δικής της εταιρείας με εξειδίκευση στη διαχείριση μεγάλων φορτηγών πλοίων. Η Alpha Bulkers σήμερα διαχειρίζεται 34 bulk carriers ενώ κατασκευάζει και δύο  ακόμα τύπου ultrama στα ναυπηγεία της Cosco της Zhoushan στην Κίνα.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2012  η Άννα Αγγελικούση πραγματοποίησε δυναμικό άνοιγμα στον τομέα των δεξαμενόπλοιων με την εταιρεία Pantheon Tankers που διαχειριζόταν αρχικά 10 δεξαμενόπλοια. Σήμερα έχει φτάσει να διαχειρίζεται έναν στόλο από 31 δεξαμενόπλοια, ενώ παράλληλα έχει υπό παραγγελία δύο σούπερ τάνκερ των 300.000 τόνων (VLCC’s) στα ναυπηγεία της Dalian (DSIC) και τέσσερα LR2s στα ναυπηγεία της Cosco της Guangzhou Yangzhou στην Kίνα.

Στα LNG carriers o όμιλος εισήλθε το 2015, μέσω της εταιρείας Alpha Gas.  Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται έναν στόλο από οκτώ  σύγχρονα LNGCs ενώ έχει υπό παραγγελία και τέσσερα υπό VLACs/VLGCs. Πλοία δηλαδή που μεταφέρουν υγραέριο αλλά έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν και αμμωνία.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, δύο είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Huyndai στο Ulsan και ακόμη δύο στα ναυπηγεία της Hanwha Ocean στο Okpo της Νοτίου Κορέας.

Ελληνική σημαία

Παραδοσιακά ο όμιλος της κας. Άννας Αγγελικούση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική ναυτιλία και τον Έλληνα ναυτικό, έχοντας σε μεγάλο αριθμό πλοίων της, την ελληνική σημαία.

Ταυτόχρονα, με διακριτικό πάντα τρόπο, και χωρίς να το προβάλει επιτελεί πολύ σημαντικό κοινωνικό κοινοφελές, ανταπροκρινόμενη πάντα στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και του τόπου.

Η βράβευση

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν την Άννα Αγγελικούση με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς για το έτος 2023 αναγνωρίζοντας τη πολυσχιδή και μακρόχρονη πορεία στον χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων υπογράμμισε τη συμβολή της κ. Αγγελικούση στη συνέχιση της μακράς παράδοσης της οικογένειάς της στον διεθνή εφοπλιστικό στίβο, αλλά και τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής ναυτοσύνης και του ελληνικού νηολογίου.

Κύριο χαρακτηριστικό της επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας της Άννας Αγγελικούση είναι η εργατικότητα, η μεθοδικότητα, η παρακολούθηση των διεθνών ναυτιλιακών τάσεων και εξελίξεων και η συνεχής εποπτεία της πορείας του Ομίλου. Όραμά της είναι η διατήρηση μιας υψηλών προδιαγραφών οικογενειακής επιχείρησης που πρωτοπορεί έχοντας πάντοτε ως βασικό επίκεντρο την ασφάλεια και την τήρηση των επιχειρηματικών αρχών. Στήριγμα στην προσπάθεια υλοποίησης του οράματος της είναι οι δύο υιοί της, Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης οι οποίοι εδώ και χρόνια συμμετέχουν καθημερινά και ενεργά στη διοίκηση του Ομίλου.

Και οι δύο υιοί συμμερίζονται τις αρχές και τους στόχους της μητέρας τους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές επιλογές του Ομίλου σε πλοία σύγχρονης τεχνολογίας χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το όραμα του Ομίλου για το μέλλον είναι να εξακολουθήσει, υπό τη διαχείριση του Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη, να βρίσκεται στην αιχμή των ναυτιλιακών εξελίξεων συνεχίζοντας την πρωτοπόρο οικογενειακή τους παράδοση για τρίτη συνεχόμενη γενιά.