Skip to main content

Κρουαζιερόπλοια: Αυξημένη η κίνηση σε ελληνικούς λιμένες

15,4% ενισχύθηκαν οι αφίξεις τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι

Κορυφαίος προορισμός για τη Μεσόγειο αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά η Ελλάδα, αφού οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων μόνο τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση κατά 15,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κορυφαίοι προορισμοί αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο Πειραιάς και η Κέρκυρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Marine Traffic, τουλάχιστον 352 κρουαζιερόπλοια προσέγγισαν τον Ιούνιο τα δημοφιλέστερα ελληνικά λιμάνια, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα των ελληνικών νησιών ως προορισμού διακοπών.

Μόνο τον Ιούνιο, στη Μύκονο είχαμε συνολικά 122 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν 118 αφίξεις.

Ο Πειραιάς επίσης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και σημαντικό κόμβο κρουαζιέρας για τη Μεσόγειο, είχε 109 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τον ίδιο μήνα, ενώ αύξηση κατά 10% σε σχέση με τον 2023 παρουσιάζει ο αριθμός των επιβατών.

Η Κέρκυρα είναι επίσης μεταξύ των λιμένων με τις περισσότερες επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων τον Ιούνιο, αφού αφίχθησαν συνολικά 68 κρουαζιερόπλοια. Σε επίπεδο εξαμήνου το νησί των Φαιάκων υποδέχθηκε τουλάχιστον 160 κρουαζιερόπλοια και περισσότερους από 230.000 επιβάτες.

Η Ένωση Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας εκτιμά ότι σε επίπεδο έτους ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας θα είναι αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το 2023 σε 49 ελληνικά λιμάνια οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας σε 7.003.150.

Τα στοιχεία της Marine Traffic δείχνουν ότι, μετά την πανδημία, το 2023, στην Ελλάδα διακινήθηκαν περισσότερα από 11.000 επιβατηγά πλοία, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 14,77% των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2022.

Το μεγαλύτερο άλμα καταγράφηκε για τη Σαντορίνη, καθώς η πόλη-λιμάνι σημείωσε τεράστια αύξηση κατά 25% το έτος 2023, αφού υποδέχθηκε συνολικά 5.596 επιβατηγά πλοία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023, τη Μύκονο επισκέφθηκαν 6.346 επιβατηγά πλοία, δηλαδή αύξηση 6,73%.

Κατά την περίοδο αιχμής Ιούλιος-Αύγουστος 2023, τα δύο νησιά υποδέχθηκαν περισσότερα από 1.500 επιβατηγά πλοία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας ΕΕΚΦΝ, πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς, μιλώντας πρόσφατα στη «Ν» για το θέμα των δημοφιλών προορισμών, σημείωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας πάντα στα προγράμματα που προωθούν συμπεριλαμβάνουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, καθώς χωρίς αυτά τα δύο νησιά επηρεάζεται αρνητικά όλη η ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ που επικαλείται στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις από την κρουαζιέρα το 2023 ανήλθαν σε 847.388.611 ευρώ, ενώ οι δαπάνες των εταιρειών στην Ελλάδα εκτιμήθηκαν σε 235 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Clia, η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα-προορισμό της Μεσογείου για την κρουαζιέρα. Επίσης η κρουαζιέρα είναι ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας, με 44,2%, στον κόσμο είναι η Καραϊβική, οι Μπαχάμες και η Βερμούδα, ενώ δεύτερη η Μεσόγειος με βασικότερες χώρες δραστηριοποίησης την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Συμφωνία δήμου Σαντορίνης – CLIA για τη διαχείριση της κρουαζιέρας