Skip to main content

ΤΕΝ: Σταθερά ανοδική πορεία στη Wall Street

Ξεπέρασε τα 31 δολάρια η αξία της μετοχής μέσα στον Ιούνιο από 17 δολάρια έναν χρόνο πριν

Σε ποσοστό 73% έχει αυξηθεί η αξία της Tsakos Energy Navigation στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τους τελευταίους 12 μήνες.

Η εταιρεία, η οποία έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 2 δισ. δολαρίων για την πράσινη μετάβαση του στόλου της μέχρι το 2030, έχει δει την αξία της μετοχής της μέσα στον Ιούνιο να ξεπερνά ακόμα και τα 31 δολάρια στο ταμπλό της Wall Street, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν κάτω από τα 17 δολάρια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Alan Sumler από τη Seeeking Alpha, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης του στόλου της με πλοία με εναλλακτικά eco καύσιμα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της.

Όπως επισημαίνει, το κόστος αυτής της διαδικασίας επιβαρύνει τις επιδόσεις της εταιρείας το α’ τρίμηνο, αλλά η τελευταία αναμένει ότι το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2024 θα παρουσιάσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και επιδόσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα συνεχιστεί καθώς η παγκόσμια ζήτηση για μεταφορά πετρελαίου αυξάνεται. Υπάρχουν επίσης συνεχιζόμενες γεωπολιτικές διαταραχές που προκαλούν νέες, μεγαλύτερες εμπορικές διαδρομές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η εταιρεία, που διαπραγματεύεται στα 29,34 δολάρια, είναι υποτιμημένη και διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία των 56,99 δολαρίων ανά μετοχή και τη μέση τιμή-στόχο των 35 δολαρίων ανά μετοχή.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει κι άλλο δρόμο μπροστά της και η εταιρεία, η οποία λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε μετρητά, έχει υποσχεθεί συνέχιση των καλών επιδόσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία διπλασίασε το εξαμηνιαίο μέρισμα για το έτος, αυξάνοντάς το στο 0,6 δολ. ανά πληρωμή.

Η αγορά

Αναφερόμενη στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, η διοίκηση της Tsakos Energy Navigation επισημαίνει ότι ο κλάδος των tankers βρίσκεται σε ένα ισχυρό «μονοπάτι», με ώθηση από τη στενότητα στο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Με αυτήν την υψηλή δραστηριότητα ανανέωσης του στόλου, σε συνδυασμό με το αυξημένο μέρισμα, έχουμε την πεποίθηση ότι η τιμή της μετοχής της ΤΕΝ θα συνεχίσει να ενισχύεται, σε βαθμό που τελικά να αντανακλά την πραγματική της αξία» υπογράμμισε ο πρόεδρος και COO της ΤΕΝ, Γιώργος Σαρόγλου.

Ο στόλος

Η Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων δρ. Νίκου Τσάκου, έχει βάλει στόχο να επεκτείνει τον στόλο των δεξαμενόπλοιών της με πέντε επιπλέον νεότευκτα πλοία.

Το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους ήταν ένα από τα πιο πολυάσχολα στην ιστορία της ΤΕΝ, καθώς ενεπλάκη σε πωλήσεις, εξαγορές και παραγγελίες 14 πλοίων.

Όλα τα deals εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική ανανέωσης του στόλου. Μετά την ένταξη τεσσάρων πλοίων στον στόλο και την πώληση ενός suezmax, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ΤΕΝ παρέλαβε τέσσερα ακόμη πλοία και πούλησε σε τρίτα συμφέροντα δύο aframaxes, ένα suezmax και ένα LNG carrier, με σημαντικό κέρδος.

Επιπλέον, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ναυπηγείο της Άπω Ανατολής για την κατασκευή πέντε LR1 tankers, με αναμενόμενες παραδόσεις μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2027 και του τρίτου τριμήνου του 2028.

Συνολικά, η εισηγμένη έχει παραχωρήσει το 2024 περιουσιακά στοιχεία χωρητικότητας 0,6 εκατ. dwt με μέση ηλικία τα 17,5 έτη, τα οποία αντικαθιστά με φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, χωρητικότητας 1,4 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας μόλις 1,5 έτους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη λειτουργεί έξι πλοία με δυνατότητες καύσης εναλλακτικών καυσίμων, όλα ναυλωμένα επί μακρόν σε πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται σήμερα από 74 πλοία, crude tankers, product tankers και LNG carriers, συμπεριλαμβανομένων 12 δεξαμενόπλοιων υπό κατασκευή (τρία DP2 shuttle tankers, δύο suezmaxes, δύο MR tankers και πέντε LR1 tankers).