Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική.
Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, στο πλαίσιο του συμποσίου «Η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας: προκλήσεις και προοπτικές για τη νησιωτικότητα», που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την καταβολή των δικαιωμάτων ρύπων και από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, η ακτοπλοΐα θα ζημιωθεί περίπου 420 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε αναφορά και στο γεγονός ότι οι Ιταλοί κινήθηκαν γρήγορα εξασφαλίζοντας κονδύλια για την ακτοπλοΐα της χώρας τους, με τον γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Μανώλη Κουτουλάκη, να απαντά ότι η ελληνική πολιτεία θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς.
Εκτός από την ακτοπλοΐα, μεγάλο θέμα είναι και ο στόλος της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης, πρότεινε την ένταξη του στόλου εθνικών μεταφορών της shortsea ναυτιλίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή, αφού τα πλοία της εθνικής shortsea ναυτιλίας συνδέουν τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας με τα νησιά. Ο στόλος εθνικών μεταφορών της shortsea ναυτιλίας αποτελείται από 102 πλοία, εκ των οποίων τα 35 είναι general cargo με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, ενώ τα υπόλοιπα είναι πλοία μεταφοράς καυσίμων με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη.
«Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του shortsea στόλου, έτσι ώστε το πλοίο να είναι βιώσιμο, αφού η πράσινη τεχνολογία σχεδόν διπλασιάζει την τιμή του πλοίου.
Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια, γιατί “πράσινο” πλοίο χωρίς “πράσινο” λιμάνι δεν υπάρχει. Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημαντώνης.
Τι σημαίνει για τα νησιά
Στη σημασία της ακτοπλοΐας για τα νησιά της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δρ. Γιώργος Πατέρας. Όπως είπε υπάρχουν 70 εκατομμύρια εισιτήρια τον χρόνο στην ακτοπλοΐα, η οποία μεταφέρει επίσης 10 εκατομμύρια τόνους φορτίου, περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σε 115 προορισμούς.
«Στα νησιά μας εκτός από τις εφημερίδες, το 100% της μεταφοράς γίνεται από την ακτοπλοΐα. Αν σταματήσει η ακτοπλοΐα δεν πρέπει να βγάλεις όχι 8 στα 10 πράγματα, πρέπει να βγάλεις όλα τα πράγματα από το σπίτι σου, γιατί δεν θα μεταφέρεται τίποτα. Για σκεφτείτε το βράδυ όταν πάτε σπίτι, θα έχετε μόνο την τραπεζαρία. Αν δεν έχουμε νέα ακτοπλοΐα, αν δεν ανανεώσουμε τον στόλο, δεν θα έχουμε τίποτα στα νησιά μας», συμπλήρωσε ο κ. Πατέρας.