Skip to main content

Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή ζητούν 14 διεθνείς Οργανισμοί της Ναυτιλίας

REUTERS/Khaled Abdullah

«Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα»

Την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές των ναυτικών, και η ελευθερία της ναυσιπλοίας, ζητούν 14 διεθνείς Οργανισμοί της Ναυτιλίας.

Με κοινή τους ανακοίνωση το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η BIMCO η Intercargo, η Ένωση Εφοπλιστών Ασίας, αλλά και το Διεθνές Ναυτιλιακό Συμβούλιο, μαζί με άλλες οκτώ Ενώσεις, μετά και την βύθιση του bulk carrier Totur στην Ερυθρά Θάλασσα και την απώλειας της ζωής ενός ακόμα ναυτικού, επισημαίνουν:

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση και οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακούσαμε την καταδίκη και εκτιμούμε τα λόγια υποστήριξης, αλλά ζητάμε επειγόντως δράση για να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις εναντίον αυτών των ζωτικών εργαζομένων και αυτής της ζωτικής βιομηχανίας».

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση: «Η ναυτιλιακή κοινότητα είναι συγκλονισμένη και βαθιά θλιμμένη από την τραγική είδηση ότι ένας ακόμη ναυτικός φαίνεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ενώ επέβαινε στο MV Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις που αντιβαίνουν άμεσα στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι σκέψεις μας και τα συλλυπητήριά μας απευθύνονται στην οικογένεια και τους οικείους του ναυτικού που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αθώοι ναυτικοί δέχονται επιθέσεις ενώ απλώς εκτελούν τη δουλειά τους, ζωτικής σημασίας δουλειές που κρατούν τον κόσμο ζεστό, χορτάτο και ντυμένο.

Αυτή είναι η δεύτερη θανατηφόρα επίθεση κατά την οποία οι ναυτικοί μας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Τρεις ναυτικοί έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν το True Confidence δέχθηκε επίθεση νωρίτερα φέτος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέλη του πληρώματος του Galaxy Leader και του MSC Aries που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Επιπλέον, καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο φορτηγό πλοίο Verbena την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η οποία άφησε έναν ναυτικό σοβαρά τραυματισμένο από πυραύλους κρουζ κατά πλοίων.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση και οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακούσαμε την καταδίκη και εκτιμούμε τα λόγια υποστήριξης, αλλά ζητάμε επειγόντως δράση για να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις εναντίον αυτών των ζωτικών εργαζομένων και αυτής της ζωτικής βιομηχανίας.

Ελπίζουμε ότι κατά τη φετινή Ημέρα του Ναυτικού την Τρίτη 25 Ιουνίου ο κόσμος θα αφιερώσει μια στιγμή για να αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή των ναυτικών στην παγκόσμια οικονομία και τις άδικες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρο τον κόσμο».