Εκδήλωση με τίτλο «Μια ανθρωποκεντρική αντίληψη για την απαλλαγή από τον άνθρακα πέρα από τα όρια της στάθμης της θάλασσας», στο πλαίσιο του έργου METAVASEA, πραγματοποίησε η Wista Hellas στη διάρκεια των Ποσειδωνίων 2024.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε μια γεμάτη αίθουσα στο Posidonia Metropolitan Expo και παρείχε μια πλατφόρμα για τη διερεύνηση βιώσιμων λύσεων και την προώθηση της δέσμευσης της βιομηχανίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Εστίασε στην κρίσιμη σημασία των συνεργατικών προσπαθειών σε όλο το ναυτιλιακό σύμπλεγμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της απεξάρτησης από τον άνθρακα, μια αρχή που ευθυγραμμίζεται στενά με την αποστολή και τις δραστηριότητες της WISTA Hellas.
Μεταξύ των εισηγητών του συνεδρίου ήταν η Αλεξάνδρα Χατζημιχαήλογλου, διευθύνουσα σύμβουλος Kyklades Maritime Corporation, Μαρία Κούκου, HR Business Partner για τη ζώνη SEEBA στο Bureau Veritas Hellas, Αριάνα Ψωμά, Global Marine Segment Director, New Build & Drydock Protective and Marine Coatings στην PPG, και Αγγελική Τσολακίδου, προϊσταμένη του Οικονομικού Τμήματος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ΑΕ.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η κ. Χατζημιχαήλογλου σχολίασε ότι «οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη περίοδο και εργάζονται εντατικά για την επίτευξη του στόχου του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών κατά 20% (σε σχέση με το 2008) έως το 2030 και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Θέτουν τους άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους ανάλογα με τη νοοτροπία, το όραμα, την αποστολή και τον τύπο, την ηλικία και το εμπόριο των πλοίων τους. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα νέα σχέδια κύτους και μηχανών, τις επιλογές δέσμευσης άνθρακα, τις επιλογές και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών καυσίμων χωρίς να διακυβεύεται η υγεία και η ασφάλεια».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτό που είναι σαφές και βέβαιο είναι η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για την επιτυχία αυτού του μακρού ταξιδιού τόσο όσον αφορά την εκπαίδευση, τις γνώσεις, το ταλέντο και την κατάρτιση του προσωπικού της ξηράς όσο και σε σχέση με την ευημερία και την ασφάλεια του προσωπικού του πλοίου επί του πλοίου».
«Μια άλλη βεβαιότητα», πρόσθεσε, «είναι η ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση σε ολόκληρο τον κλάδο, οι οποίες απαιτούν ισχυρά διεθνή ρυθμιστικά πλαίσια σε πρώιμο στάδιο για να καθοριστεί ο ρυθμός της».
Η ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη ναυτιλία για λόγους βιωσιμότητας. Η σημασία των ανθρώπων στην προώθηση επιτυχημένων μετασχηματισμών είναι καθοριστικής σημασίας. Η Μαρία Κούκου δήλωσε ότι «η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι είναι το κλειδί για τους επιτυχημένους μετασχηματισμούς» και πρόσθεσε ότι «καθώς χαράζουμε πορεία προς πιο πράσινες πρακτικές, είναι ζωτικής σημασίας να προωθήσουμε κουλτούρες χωρίς αποκλεισμούς, να δημιουργήσουμε ελκυστικά περιβάλλοντα για ένα ευρύτερο φάσμα ταλέντων, να προσφέρουμε ευέλικτες διαδρομές σταδιοδρομίας που ενσωματώνουν νέες δεξιότητες και να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους».
Η ναυτιλιακή βιομηχανία αναγνωρίζει την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όπως τόνισε η Αριάνα Ψωμά η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ζωτικής σημασίας. «Η στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου απαιτεί δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει αυξανόμενη σημασία των συνεργασιών του κλάδου για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της διαφάνειας σχετικά με τις λύσεις που επιτρέπουν στους πλοιοκτήτες και τους φορείς εκμετάλλευσης να βελτιστοποιήσουν την αποδοτικότητά τους και να επιτύχουν αυτούς τους αυστηρούς στόχους μείωσης του άνθρακα».
Η ίδια δήλωσε ότι «στη PPG, η βιωσιμότητα, η περιβαλλοντική ευθύνη και οι βιομηχανικές συνεργασίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του σκοπού και της κουλτούρας μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο του κλάδου. Η συνεργασία μας με την Rightship με το πρόγραμμα Zero Harm, μαζί με την υιοθέτηση διακλαδικών βιώσιμων βέλτιστων πρακτικών, όπως η ηλεκτροστατική εφαρμογή που μειώνει τα απόβλητα, το overspray και βελτιώνει τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, αποτελεί παράδειγμα αυτής της δέσμευσης. Η PPG συνεχίζει να συνεργάζεται με πελάτες και πρωτοπόρους του κλάδου για βιώσιμες και νέας γενιάς λύσεις που θα συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο θαλάσσιο μέλλον. Οι προσπάθειές μας ευθυγραμμίζονται με τη δέσμευση του κλάδου για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».
Όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ υπογράμμισαν τη σημασία της υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επίτευξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της ναυτιλίας.
Η Αγγελική Τσολακίδου συμβούλευσε την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση. «Το ταξίδι προς την απαλλαγή από τον άνθρακα απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τεχνολογικές καινοτομίες, εκπαίδευση του προσωπικού και συνεργασία με άλλους φορείς. Για την παγκόσμια λιμενική βιομηχανία, είναι μια τεράστια πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές και τη δημιουργία καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού».
Κλείνοντας δήλωσε ότι «στην Ελληνική Λιμενική Βιομηχανία υποστηρίζουν ότι η “αποστολή τους είναι οι μηδενικοί ρύποι”. Δεν είναι απλά μια φράση, είναι μια δέσμευση», ανέφερε.