Συζήτηση με νέα παιδιά με ενδιαφέρον για τη θάλασσα και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει είχαν η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και η πρόεδρος της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, σε συνέδριο στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων».
Μάλιστα, οι δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού εφοπλισμού απάντησαν σε ερωτήσεις των παιδιών που εστίασαν τόσο στις προσωπικές τους εμπειρίες όσο και στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. «Μπορούσατε να φανταστείτε στην ηλικία των 15-16 ετών ότι θα είχατε τον ρόλο που έχετε σήμερα;» ρωτήθηκαν οι δύο κυρίες. «Στην αρχή ήθελα να γίνω κοινωνιολόγος, μετά κτηνίατρος, αλλά κάπου εκεί ξεκίνησα να δουλεύω και να έρχομαι σε επαφή με τη θάλασσα, το λιμάνι, το πλοίο, τα φορτία, το γραφείο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάσω εδώ, αλλά με σκληρή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνω τα κατάφερα» σημείωσε η κ. Τραυλού.
«Η αλήθεια είναι ότι από πολύ μικρή ήξερα ότι θα γίνω ναυπηγός. Ο προορισμός μου ήταν να μπω στον χώρο της ναυτιλίας. Ο πατέρας μου με μύησε με έξυπνο τρόπο, μιλώντας πάντα για τους ορίζοντες που ανοίγει η ναυτιλία. Στην ηλικία των 15 ετών, λοιπόν, είχα ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πανεπιστήμιο και τελικά ακολούθησα το μονοπάτι της ναυτιλίας. Ποτέ όμως δεν φαντάστηκα ότι θα βρίσκομαι στη θέση που είμαι σήμερα» επεσήμανε η κ. Παληού.
Το περιβάλλον
Σε ερώτηση για το αν η ναυτιλία κάνει αρκετά για να είναι βιώσιμη, η κ. Τραυλού απάντησε πως οι άνθρωποι του χώρου είναι πολύ μπροστά σε οτιδήποτε σχετίζεται με το περιβάλλον. «Και δεν είμαστε μπροστά διότι μας το επιβάλλουν, ξεκινήσαμε ήδη πολύ πριν το ESG. Είναι κάτι που απορρέει από μέσα μας, από τη δουλειά μας» τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Με βάση στοιχεία που παρέθεσε, η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 2,4% των συνολικών εκπομπών, όταν η πρώτη χώρα σε εκπομπές έχει μερίδιο 35%.
«Και μιλάμε για μία χώρα, ενώ η ναυτιλία μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου» συμπλήρωσε. Στα βήματα που κάνει προσωπικά κάθε άνθρωπος προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας εστίασε η κ. Παληού. «Ως ενεργοί και σεβόμενοι τον εαυτό μας πολίτες δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τη ναυτιλία, αλλά προέχει η γενικότερη στάση που θα έχουμε και ειδικά η δική σας, των νέων ανθρώπων» είπε και τους έδωσε την εξής συμβουλή: «Να παρακολουθείτε ενεργά τι συμβαίνει, να έχετε κριτική σκέψη, να αξιολογείτε και να έχετε απαιτήσεις από τους ανθρώπους με τους οποίους συναλλάσσεστε. Εσείς είστε η κινητήρια δύναμη πίσω από την αλλαγή της κατεύθυνσης των εταιρειών».
Γ.Γ.