Skip to main content

Ποσειδώνια 2024: Στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. μέσω της ελληνικής ναυτιλίας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα άνοιξαν οι πύλες των Ποσειδωνίων στο Metropolitan Expo

Με μεγάλη επισημότητα ξεκίνησε χθες το κορυφαίο ναυτιλιακό γεγονός του πλανήτη, η έκθεση των Ποσειδωνίων, η οποία φιλοξενείται στο κέντρο Metropolitan Expo και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Κηρύσσοντας την έναρξη της έκθεσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες για τον σημαίνοντα ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. «Σε μία εποχή που η Ευρώπη ψάχνεται να προσδιορίσει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή και δη η ελληνική ναυτιλία θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώπιον της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE), Μελίνας Τραυλού, η οποία, από την πλευρά της, έστειλε μήνυμα ενότητας απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ναυτιλιακός κλάδος.

«Ο χώρος του οποίου ηγείστε βρίσκεται μπροστά σε αλλαγές που θα κρίνουν το αύριο των θαλάσσιων μεταφορών. Θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία για να δυναμώσει αυτή η αλυσίδα αξίας με επίκεντρο τη χώρα μας. Από την πράσινη μετάβαση μέχρι τα ασφαλή λιμάνια και από την αναγέννηση των ναυπηγείων έως την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με δεξιότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κ. Τραυλού.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ο πρώτος λόγος ανήκει σε εσάς. Άλλωστε, το μυστικό της επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας υπήρξε ανέκαθεν η ικανότητά σας να κάνετε τις δυσκολίες ευκαιρίες. Το ίδιο θα συμβεί και στις μέρες μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών που διασταυρώνονται με τα στοιχήματα που τίθενται στην Ευρώπη, στην αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου που θα εγκαινιάσουν οι ευρωεκλογές» συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Η πρόοδος της Ελλάδας και της Ευρώπης περνά μέσα από την πρόοδο της ναυτοσύνης. Μία πρόοδος, στην οποία θα δώσουν νέα ώθηση τα φετινά Ποσειδώνια».

Επενδύσεις για το cluster

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στήριξης στο μεγάλο ελληνικό ναυτιλιακό cluster. «Θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε, αξιώνοντας για πρώτη φορά ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε. Αναφερόμενος στους κρίσιμους κρίκους του ελληνικού ναυτιλιακού οικοσυστήματος, είπε ότι είναι ευθύνη του κράτους να εκσυγχρονίσει τις υποδομές για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση.

«Θέλουμε τα λιμάνια μας ασφαλείς εμπορικούς κόμβους που θα συνδέουν τον κόσμο με την Ελλάδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έως το 2030 12 λιμάνια θα έχουν υποδομές cold ironing για την ηλεκτροδότηση από την ξηρά.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με πλοία χαμηλότερων εκπομπών. «Ξεκινάμε από τις άγονες γραμμές που επιδοτούνται από το κράτος σε ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ και στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ακόμη στα ναυπηγεία, τα οποία «αναγεννώνται ύστερα από δεκαετίες ερήμωσης».

«Στην Ελευσίνα, στο Σκαραμαγκά, στη Σύρο, στο Πέραμα, στη Χαλκίδα, τα ναυπηγεία αναλαμβάνουν πλέον έργα συντήρησης και επισκευής εμπορικών και πολεμικών πλοίων και μελλοντικά το χτίσιμο νέων» είπε, κάνοντας λόγο για έναν «ξεχωριστό πυλώνα που προσφέρει σημαντικά έσοδα, θέσεις εργασίας, αλλά και αμυντική αυτονομία».

Έτη ναυτικής εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως τόσο το 2024 όσο και το 2025 θα είναι έτη ναυτικής εκπαίδευσης, «προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα προγράμματα των ΑΕΝ και να προχωρήσει η κατάρτιση των πληρωμάτων στα κέντρα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Είναι σημαντικό να πείσουμε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη θάλασσα που προσφέρει τόσο καλές δουλειές με τόσο καλοπληρωμένους μισθούς».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι στα 60 χρόνια ιστορίας της η έκθεση των Ποσειδωνίων είναι φέτος η λαμπρότερη από ποτέ, συγκεντρώνοντας «πάνω από 2.000 εκθέτες από ολόκληρο τον κόσμο, σε μία ευκαιρία συζητήσεων και συμφωνιών, αλλά και γιορτής για την ελληνική ναυτιλία που διατηρεί αμείωτο τον δυναμισμό της».

Μελίνα Τραυλού: Ενωμένοι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις

Κάλεσμα προς το ναυτιλιακό κλάδο να αντιμετωπίσει ενωμένος και με σύμπλευση τις προκλήσεις που βιώνει και αυτές που θα έρθουν ως ευκαιρίες εξέλιξης προόδου και σταθερότητας, απηύθυνε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού στα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην παγκόσμια συνάντηση κορυφής της ναυτιλίας, η κ. Τραυλού, ανατρέχοντας στα λόγια του μεγάλου Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, είπε: «Ας ανοιχτούμε και σήμερα στα πέλαγα… τρικυμίες, νηνεμίες, εμείς είμαστε οι καπετάνιοι και οφείλουμε να αντέξουμε».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών αναφερόμενη στη σημαντική συμβολή της ναυτιλίας και των εργαζομένων της στην παγκόσμια οικονομία, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή, είπε ότι η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως σύνδεσμος όλων των υπολοίπων, προάγει τη σύνδεση, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητά του, ενώ ενώνει ταυτόχρονα όλο τον κόσμο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η ναυτιλία είναι η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας που εγγυάται την επιβίωση, τη διαβίωση και την ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μια πραγματικότητα που ενώ ισχύει εδώ και χιλιετίες, γίνεται αντιληπτή στην ευρύτητα και τη βαρύτητά της. «Ας αναλογιστούμε πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τη ναυτιλία» είπε η κ. Τραυλού σχολιάζοντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη διάρκεια της έκθεσης.

Το ντοκιμαντέρ προέβαλε τα συμπεράσματα έρευνας που εκπονήθηκε από το World Maritime University, την UNCTAD και την World Bank, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι «εξαρτώμενη» από τη ναυτιλία, καθώς η διακίνηση πρώτων υλών αγαθών και σύνθετων προϊόντων σε ποσοστό άνω του 80% δεν μπορεί να γίνει χωρίς πλοία.

Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι η τυχόν παύση της ναυτιλίας θα προξενούσε μη αναστρέψιμη ρήξη των βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, κάτι που θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό και πτώχευση πολλών επιχειρήσεων, αλλά και κατάρρευση πολλών εθνικών χρηματιστηρίων.

Πολυεπίπεδη ευθύνη

Η κ. Τραυλού τόνισε, παράλληλα, ότι «η ευθύνη μας ως ναυτιλία των Ελλήνων είναι πολυεπίπεδη». «Ιστορική ως έθνος ναυτικό, διεθνής ως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, ευρωπαϊκή ως η υπεροπλία της Ευρώπης και εθνική ως εθνικό σύμβολο επιχειρηματικής αριστείας οικονομικής και κοινωνικής δύναμης και προσφορά στην πατρίδα».

Έκανε λόγο επίσης για ευθύνη απέναντι στο μέλλον ως προς την αντοχή και την εξέλιξη της ναυτιλίας έναντι των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, που αλλάζουν διαρκώς. Η πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ρεαλιστικός και ψύχραιμος καθώς δεν έχει την πολυτέλεια της παύσης ούτε για μια ημέρα, προσθέτοντας ότι όταν αγκυροβολούν τα πλοία, αυτό γίνεται για να μπορέσει να συνεχίσει να προφέρει ο κλάδος ενώνοντας ανθρώπους, οικονομίες, πολιτισμούς.

Περισσότερα άρθρα →