Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η Minerva Shipmanagement, η οποία προχώρησε σε διαδικασία rebranding, αλλάζοντας το όνομά της σε MyBulk Shipmanagement.
H ναυτιλιακή, μάλιστα, με γενικό διευθυντή τον Αντώνη Χασάπη, παρέλαβε πρόσφατα το μοντέρνο bulk carrier, τύπου kamsarmax, Meltemi (πρώην Kuno Oldendorff), χωρητικότητας 82.206 DWT και κατασκευής 2022.
Παράλληλα, πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει καταστρώσει σχέδια επέκτασης.
Ειδικότερα, ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πρόσθετες προσθήκες kamsarmaxes με φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιο, ναυπηγημένων από το 2020 κι έπειτα.
Ο εν ενεργεία στόλος της MyBulk Shipmanagement αποτελείται από τρία bulk carriers, δύο kamsarmaxes κατασκευής 2016 και 2022 και ένα panamax κατασκευής 2012.
Τα νεότευκτα
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές ορισμένες παραγγελίες bulk carriers στην Κίνα από «low profile» ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Αρχικά, η Novamaris Inc. φέρεται, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Equasis, να έχει έρθει σε συμφωνία με το κινεζικό ναυπηγείο Nantong Xiangyu Shipbuilding & Offshore Engineering για την κατασκευή δύο ultramaxes, χωρητικότητας 63.500 DWT έκαστο.
Η Equasis εντοπίζει συνολικά τρία φορτηγά στον στόλο της εταιρείας, όλα τύπου panamax.
Με βάση την ίδια πηγή, η Alloceans Shipping Co, φέρεται να έχει παραγγείλει στο ίδιο ναυπηγείο τρία ultramaxes, με προγραμματισμένες παραδόσεις έως το 2026. Η τελευταία ελέγχει έναν στόλο 17 bulkers.
Πρωτιά στα kamsarmaxes
Τα ultramaxes και τα kamsarmaxes είναι οι δύο τύποι bulk carriers που σχεδόν μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τις συμφωνίες ναυπήγησης που υπογράφουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Μια νέα έρευνα, που δημοσίευσε αυτές τις ημέρες ο οίκος VesselsValue, έδειξε ότι οι «Greeks» αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των παραγγελιών σε panamaxes και kamsarmaxes που έχουν τοποθετηθεί έως τώρα το 2024.
Ένα από τα τελευταία μεγάλα deals αφορά τη Laskaridis Maritime, συμφερόντων Θανάση Λασκαρίδη, στην Κίνα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Penglai Zhongbai Jinglu και Hengli Shipbuilding.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν» από ναυλομεσιτικές πηγές, οι Έλληνες παρήγγειλαν συνολικά 13 bulk carriers το πρώτο τετράμηνο του 2024. Από την άλλη, στον κλάδο των supramaxes, οι Κινέζοι είναι οι πρωταγωνιστές, με μερίδιο 35% στα φετινά deals για νεότευκτα πλοία. Η HuaXia Financial Leasing παρήγγειλε πρόσφατα οκτώ ultramaxes New Dayang Shipbuilding.
Σε υψηλό 15ετίας οι τιμές
Κι όλα αυτά, ενώ οι τιμές των νεότευκτων bulk carriers έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων ετών, όπως φανερώνει η μελέτη της VesselsValue, με επιμέρους αυξήσεις σε όλα τα μεγέθη πλοίων από την αρχή του χρόνου. Όπως αναφέρει η αναλύτρια Rebecca Galanopoulos Jones, αυτή η άνοδος οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, της ενισχυμένης ζήτησης και των υψηλών τιμών χάλυβα.
«Οι υψηλές αξίες στηρίζονται από τα ισχυρά έσοδα», αναφέρει η Jones και παραθέτει ως παράδειγμα τα ναύλα των panamaxes, τα οποία σε μονοετείς συμφωνίες κινούνται αυξητικά κατά 11% σε ετήσια βάση, λόγω των διαταραχών στα κανάλια Σουέζ και Παναμά οι οποίες έχουν αυξήσει τα τονομίλια, αλλά και λόγω των βελτιωμένων στοιχείων για τη ζήτηση στην Κίνα. Τα πιο εντυπωσιακά κέρδη εντοπίζονται στην κατηγορία των μεγάλων φορτηγών, τύπου capesize, οι αξίες ναυπήγησης των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 5,45% από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.