Skip to main content

Νέο «πράσινο» project από Laskaridis Shipping – Metis – Πανεπιστήμιο Cambridge

Υπό μελέτη ο αντίκτυπος των διαφορετικών καυσίμων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα

Τον πραγματικό αντίκτυπο των προσφερόμενων καυσίμων στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας θα εξετάσει ένα νέο project, το οποίο εκκινούν μαζί η ναυτιλιακή εταιρεία Laskaridis Shipping, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και η ελληνική πλατφόρμα τεχνολογικών λύσεων Metis.

Όπως αναφέρουν οι συνεργαζόμενοι εταίροι, δεν υπάρχουν σήμερα αξιόπιστα «real-world» δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφορετικών καυσίμων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο του Cambridge συμμετέχει στο project μέσω του Κέντρου Προηγμένης Έρευνας και Εκπαίδευσης που έχει αναπτύξει στη Σιγκαπούρη (CARES).

Η Laskaridis Shipping, συμφερόντων Πάνου Λασκαρίδη, θα διαθέσει το bulk carrier Icarus στο CARES και θα εξετάσει και αξιολογήσει υψηλής συχνότητας δεδομένα που θα συλλεχθούν από την Metis.

Σαφής εικόνα για τις επιδόσεις των πλοίων

Λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Σιγκαπούρης, οι επιστήμονες δεδομένων στο CARES έχουν αναπτύξει εργαλεία για τη μοντελοποίηση των διαδρομών του κύκλου ζωής των πλοίων προς την απαλλαγή από τον άνθρακα. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής lowcarbonship.com, ο οποίος βοηθά τους χρήστες να συγκρίνουν τις επιδόσεις των πλοίων σε μια σειρά από επιλογές καυσίμων και απανθρακοποίησης, όπως το Heavy Fuel Oil, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα επί του πλοίου και άλλες.

Η ενσωμάτωση των επιμέρους χαρακτηριστικών του πλοίου, όπως το βάρος, ο όγκος και το εκτόπισμα του φορτίου στη μοντελοποίηση, καθώς και των δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών, δημιουργεί ρεαλιστικά δεδομένα για την ανάπτυξη μιας ακριβούς εικόνας των μελλοντικών επιδόσεων ενός πλοίου σε ένα εύρος επιλογών καυσίμου.

Η συνεργασία θα δημιουργήσει μια ανεκτίμητη βάση δεδομένων για την πρόβλεψη της μείωσης των εκπομπών CO2 των πλοίων, με βάση μια λεπτομερή ανάλυση που υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις που βασίζονται στη μέση κατανάλωση καυσίμων και τη δρομολόγηση.

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

«Τα συστήματα συλλογής υψηλής συχνότητας δεδομένων που είναι εγκατεστημένα στα πλοία μας αποτελούν τη βάση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μέσα από τη συνεργασία με το CARES και τη Metis, στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα, μοιράζοντας δεδομένα και παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στο ναυτιλιακό κλάδο, μέσω της ανάλυσης δεδομένων και επιδόσεων» τόνισε ο Manager Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Laskaridis Shipping, Νικόλαος Τσουλάκος.

«Αυτή η έρευνα προσφέρει σημαντικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση και τα προηγμένα δεδομένα θα βοηθήσουν τους πλοιοκτήτες να αναπτύξουν επιτυχημένα μονοπάτια προς την απανθρακοποίηση, τα οποία θα εξισορροπούν μεταξύ εμπορικών και βιώσιμων επιταγών» τόνισε ο Πάνος Θεοδοσόπουλος, CEO της Metis.

«Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τις Metis και Laskaridis Shipping Co. LTD. οι οποίοι συμφώνησαν να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων, τον καιρό και τη δρομολόγηση. Αυτό θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τα εργαλεία μοντελοποίησης που διαθέτουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα «what if?» με βάση ρεαλιστικά δεδομένα» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Καθηγητής Νώντας Μαστοράκος από το CARES.