Skip to main content

8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ναυτεμπορικής: Αναβάθμιση σημαίας και εκπαίδευσης ζητάει ο ελληνικός εφοπλισμός

(Φωτ. Papadakis Press)

Στήριξη της σημαίας και της εκπαίδευσης ζήτησε η αγορά στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»

Στο «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας, παρά τις έντονες προκλήσεις και τον αυξημένο ανταγωνισμό, αλλά και στους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία αναφέρθηκαν δύο μεγάλοι Έλληνες πλοιοκτήτες που συμμετείχαν στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν».

Μιλώντας στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία», ο ιδρυτής των Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, Γιώργος Προκοπίου, χαρακτήρισε «θαύμα» την πρωτιά των Ελλήνων παγκοσμίως σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, μία χώρα με τεράστια δυναμική σε επίπεδο ναυπηγείων, τραπεζών και άλλων.

8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Πώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τον ναυτιλιακό χάρτη

Επίσης «θαύμα» είναι η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας, συνέχισε ο κ. Προκοπίου, δεδομένης της στοχοποίησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες «ορκισμένο εχθρό» της εγχώριας ναυτιλίας, παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της για τη μεταφορά των φορτίων στην ήπειρο.

Από αριστερά οι Γιώργος Αλεξανδράκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Γιάννης Ξυλάς, Γιώργος Μελισανίδης, Ελισάβετ Νικολάου Τσάκου, Παναγιώτης Τσάκος, Φίλιππος Κούρκουλος και Ευθύμιος Μητρόπουλος (Φωτ. Papadakis Press)

Απαριθμώντας, στη συνέχεια, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος, ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι η μεγαλύτερη από αυτές είναι η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας και ο κίνδυνος ένα πλοίο που τίθεται υπό παραγγελία σήμερα να καταστεί απαρχαιωμένο σε ορίζοντα 15 ετών. Δεύτερη πρόκληση είναι η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο, εν μέσω επιβολής κυρώσεων που αλλάζουν καθημερινά το τοπίο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εμπορικούς πολέμους και τις μεταβολές των εμπορικών προτύπων. Τέλος, σημαντικές προκλήσεις είναι ο κίνδυνος περιβαλλοντικών μολύνσεων και η έλλειψη πληρωμάτων.

Ναυτικοί – απανθρακοποίηση

Αυτό το τελευταίο στοιχείο και συγκεκριμένα η έλλειψη Ελλήνων ναυτικών, είναι, όπως είπε ο ιδρυτής των StealthGas, Imperial Petroleum και C3is Inc., Χάρης Βαφειάς, ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για να ταξιδεύουν σήμερα στις θάλασσες περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία. «Είναι κρίμα, γιατί έπρεπε να κυματίζει σε περισσότερα πλοία», τόνισε ο κ. Βαφειάς. Ο πλοιοκτήτης εστίασε, στη συνέχεια, στο τεράστιο κόστος που επιφέρει η διαδικασία της απανθρακοποίησης και μοιράστηκε «επενδυτικά μυστικά» σε αυτήν την περίοδο των προκλήσεων.

(Φωτ. Papadakis Press)

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα εναλλακτικά καύσιμα, σημείωσε ότι η αμμωνία και η πράσινη μεθανόλη, που μοιάζουν οι περισσότερο προτιμώμενες επιλογές σήμερα, «απέχουν αρκετά μακριά από την παραγωγή σε βιώσιμα επίπεδα». «Αν όλα τα πλοία γυρνούσαν σε ένα από τα δύο καύσιμα, θα απαιτούνταν περίπου 300 εκατ. τόνοι καυσίμου. Σήμερα, η παραγωγή είναι μόλις στους 300.000 τόνους», εξήγησε. «Πρέπει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός να θέσει στόχους που υλοποιούνται. Με τα σημερινά δεδομένα, τα ερωτήματα είναι πολλά και το κόστος υπέρογκο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για τη σωστή επένδυση σήμερα στη ναυτιλία, ο κ. Βαφειάς είπε πως ο όμιλος της οικογένειάς του επενδύει τα τελευταία δύο χρόνια στα μεταχειρισμένα βαπόρια και δη σε αυτά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ναυπηγεία. «Μετά από κάποιες παραγγελίες που βάλαμε σε υγραεριοφόρα, είδαμε ότι το κόστος ναυπήγησης έχει πλέον ανέβει πολύ και οι χρόνοι παράδοσης έχουν διευρυνθεί αρκετά», εξήγησε.

(Φωτ. Papadakis Press)
(Φωτ. Papadakis Press)

Η ιστορία δείχνει τον δρόμο

Στέλνοντας, τέλος, ένα μήνυμα αντί επιλόγου, ο κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία, άνω των 4.000 ετών, της ελληνικής ναυτιλίας. «Η ελληνική ναυτιλία πάντοτε θα υπάρχει, επέζησε και επιζεί κάθε κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Βέβαια, ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας ανάμεσα στους πλοιοκτήτες και το κράτος και δη με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να καταστεί ισχυρότερη η φωνή της ναυτιλίας στα διεθνή και ευρωπαϊκά ρυθμιστικά όργανα.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση παρενέβη από την Κίνα ο Swem Sun, Managing Director της Cosco Heavy Industries, ο οποίος στάθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη των κινεζικών ναυπηγείων και τον σημαντικό όγκο εργασιών που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει αναδειχθεί σε κορυφαία παγκόσμια ναυπηγική δύναμη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Φαίδων Τομάζος, co-founder και Managing Director της Cass Technava. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των χρηματοδοτών της ναυτιλίας εν μέσω ενός «τσουνάμι» περιβαλλοντικών κανονισμών που απαιτούν επενδύσεις από τον κόσμο της πλοιοκτησίας. Η σημασία της ναυτιλιακής χρηματοδότησης με φόντο την πράσινη μετάβαση του κλάδου ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου πάνελ, με τίτλο: «Η σχέση ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τραπεζών», κατά το χθεσινό 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν». «Δεν έχουν υπάρξει ξανά τόσοι νέοι κανονισμοί που επιβάλλονται ταυτόχρονα σε ένα ιδιαίτερα στενό χρονικό περιθώριο, όσο αυτοί που αποφασίστηκαν από το 2020 έως το 2030», τόνισε ο Σταμάτης Τσαντάνης, πρόεδρος και CEO των Seanergy Maritime Holdings Corp και United Maritime Corp.

Αυτό από μόνο του, όπως είπε, είναι μία τεράστια πρόκληση για τις ναυτιλιακές εταιρείες. «Ο κλάδος χρειάζεται τη χρηματοδότηση ως αρωγό για νέες επενδύσεις, τόσο στον υφιστάμενο στόλο όσο και για νεότευκτα», συμπλήρωσε ο κ. Τσαντάνης. Στις σημαντικές δυσκολίες που επιφέρουν οι νέοι κανονισμοί στάθηκε ο Μιχάλης Μποδούρογλου, πρόεδρος της Allseas Marine S.A., δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον προβληματικό χαρακτήρα του δείκτη CII (έντασης άνθρακα) που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, εκφράζοντας, μάλιστα, την απορία του για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί ο ΙΜΟ.

Ο ίδιος πάντως διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι πάντα εκεί για την ελληνική ναυτιλία, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιεί για την ανανέωση του στόλου.

(Φωτ. Papadakis Press)

Χρηματοδότης

Μιλώντας από την πλευρά των χρηματοδοτών, ο Θεοφάνης Μουστακάτος, επικεφαλής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε πως, παρότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες οπισθοχωρούν στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διευρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, έχουν αυξηθεί τα μερίδια της ασιατικής χρηματοδότησης, όπως το leasing, ενώ ενδέχεται να ενισχυθεί και η παρουσία των τραπεζών από τη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, γενικός διευθυντής, Head of Shipping and Structured Finance της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος ανέδειξε τον γεωπολιτικό παράγοντα και τα υψηλά επιτόκια ως τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης.

Ο ίδιος έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στα νέα «πράσινα εργαλεία» ναυτιλιακής χρηματοδότησης, όπως τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και φέρουν Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs). «Αυτού του είδους τα εργαλεία θα είναι πλέον ολοένα και σημαντικότερα», τόνισε.

Από αριστερά οι Κατερίνα Μποδούρογλου, Δημήτρης Μελισσανίδης και Κυριάκος Δερμάτης στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν». (Φωτ. Papadakis Press)

Ο εκπρόσωπος των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, Σάκης Βούδρης, Director Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της πλατφόρμας χρηματοδοτικής μίσθωσης Neptune Maritime Leasing, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η ναυτιλία βιώνει πολύ καλές ημέρες, οι πελάτες -δηλαδή οι πλοιοκτήτες- θέλουν να αναπτυχθούν παραγγέλνοντας νέα πλοία. «Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για χρηματοδότηση και διαφορετικές λύσεις, όπως το leasing», εξήγησε.

Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί σε Silicon Valley της ναυτιλίας;

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει τη «συμβιωτική σχέση» ανάμεσα στις τράπεζες και τους οίκους leasing. «Αποτελούμε κι εμείς μία mainstream λύση, συνεργαζόμαστε στενά με τις τράπεζες», σημείωσε. Σημαντική ήταν, επίσης, η επισήμανση του κ. Τσαντάνη πως πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα συνεργατικά «πράσινα» projects ανάμεσα σε πλοιοκτήτες και ναυλωτές. «Είναι πολύ περισσότερο open minded οι ναυλωτές τα τελευταία πέντε χρόνια», είπε. Το πάνελ συντόνισε ο Νίκος Δασκαλάκης, γενικός διευθυντής της Alpha Shipping Advisors Ltd.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν».