Οι «κρίσιμες αποφάσεις» είναι ο τίτλος του 8ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής το οποίο πραγματοποιείται την Τετάρτη 15 Μαΐου στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.
Την ίδια ημέρα η «Ν» παρουσιάζει 24σέλιδη έκδοση του Focus on Greek Shipping. Στις σελίδες του αφιερώματος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρεται στις τρεις συν μία αρχές για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την τιμολόγηση του άνθρακα.
Χαρακτηρίζει επίσης την ελληνική πρωτιά στις εκλογές του ΙΜΟ αποτελεί σημαντική επιτυχία από ναυτιλιακής και διπλωματικής σκοπιάς. Προαναγγέλλει δε ότι και το 2025 θα χαρακτηριστεί έτος ναυτικής εκπαίδευσης.
Σε έρευνα της «Ν» για την πορεία των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αποκαλύπτεται ότι η κεφαλαιοποίησή των 26 εισηγμένων τους έφτασε τα 15,28 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 60% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Επίσης ο Διευθύνων σύμβουλος της «Ποσειδώνια Α.Ε.» Θοδωρής Βώκος, δίνει μιλώντας στη «Ν» το στίγμα της φετινής έκθεσης.
-Έντονη παρουσία των ελληνικών ναυπηγείων στη φετινή έκθεση των Ποσειδωνίων.
-Θα πρέπει η Ε.Ε. να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η ναυπηγική βιομηχανία για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Το συνέδριο
Η Ναυτεμπορική, δίνει το βήμα σε σημαντικές προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ανταλλάξουν ιδέες πάνω στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο, τον τραπεζικό δανεισμό, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνική νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο θα αναλυθούν σειρά θεμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Σχέση ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι επιλογές χρηματοδότησης, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτιλιακές εταιρείες σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τους επερχόμενους κανονισμούς (ESG[1]ETS–CII–EEXI-EEDI). Όλα όσα οδηγούν σε μια νέα τραπεζική πραγματικότητα σε ότι αφορά τη στήριξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
• Θέματα αιχμής της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η συζήτηση επικεντρώνεται στα θέματα που απασχολούν τους πλοιοκτήτες, όπως οι επιλογές ναυπήγησης νέων πλοίων σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο, οι τάσεις στις διεθνείς αγορές και πώς αυτές επηρεάζουν τις ναυλαγορές. Η ναυτιλία καλείται να προσαρμοστεί σε ένα υψηλά ρυθμιζόμενο περιβάλλον ύστερα από φυσικές καταστροφές, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους.
• Γεωπολιτική, διεθνής ανταγωνισμός και ναυτιλία. Οι συγκρούσεις που διαταράσσουν τον στον παγκόσμιο χάρτη, η κλιματική αλλαγή, τα περιφερειακά μέτρα και πώς αυτά επηρεάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη, τις μεταφορές εμπορευμάτων και το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.
• Ψηφιακός μετασχηματισμός και τεχνητή νοημοσύνη. Καινοτόμες τεχνολογικές προτάσεις και ανάλυση δεδομένων που θα επηρεάσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ο Πειραιάς φιλοξενεί την καρδιά του ελληνικού εφοπλισμού και είναι λογικό την επόμενη μέρα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.