Μπαμπ αλ Μαντάμπ – η «Πύλη των δακρύων»: Εκεί που ο Κόλπος του Άντεν ενώνεται με την Ερυθρά Θάλασσα.
Είναι το στενό μεταξύ της Υεμένης στα βόρεια και του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, στο νότο.
Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται μέσω της Πύλης των Δακρύων.
Και εδώ και μήνες, με τον πόλεμο στη Γάζα να συνεχίζεται, οι ισλαμιστές αντάρτες Χούθι της Υεμένης φιλοδοξούν να αναλάβουν «ηγετικό ρόλο» στην εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Νασρεντίν Αμέρ, δήλωσε στο Newsweek ότι θα πολεμήσουν μαζί με το Ιράν και τον «Άξονα της Αντίστασης», με στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.
Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.
Οι Χούθι εξαπολύουν συνεχώς, μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την περασμένη Δευτέρα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν κατά του Ελληνόκτητου πλοίου Cyklades με σημαία Μάλτας.
Από την έναρξη του πολέμου του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Ερυθρά Θάλασσα έχει μετατραπεί σε πραγματικό θέατρο πολέμου.
Οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 50 πλοία από τον Νοέμβριο, καταφέρνοντας ακόμη και να βυθίσουν το βρετανικό φορτηγό πλοίο Rubymar στις αρχές Μαρτίου.
Τα drones των Χούθι μπορεί να είναι αρκετά αργά και να αναχαιτίζονται, αλλά για ένα βαλλιστικό πύραυλο, η απόφαση πρέπει να ληφθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Δυο δυτικές ναυτικές αποστολές
Δύο ναυτικές αποστολές έχουν αναπτυχθεί ήδη, ανοικτά των ακτών της Υεμένης για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας.
Η υπό τις ΗΠΑ Επιχείρηση Prosperity Guardian, στην οποία συμμετέχουν δυτικά κράτη καθώς και το Εμιράτο του Κόλπου του Μπαχρέιν, και η αποστολή της ΕΕ, Aspides με την ηγετική συμμετοχή και της Ελλάδας.
Εκτός από τα εμπορικά πλοία, οι Χούθι έχουν επανειλημμένα επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Οι Χούθι έχουν γράψει το σύνθημα «Ανάθεμα στους Εβραίους, νίκη για το Ισλάμ» στη σημαία της.
Το ισραηλινό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan μετέδωσε πρόσφατα ένα προπαγανδιστικό βίντεο των Χούθι με τους αντάρτες να εισβάλουν σε μια κατασκήνωση με σκηνές, πουνείχαν ζωγραφισμένο το αστέρι του Δαβίδ.
Οι αντάρτες πυροβολούσαν ένα πορτρέτο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και απήγαγαν συμβολικά δύο άνδρες ντυμένους Ορθόδοξους Εβραίους. Τελικά ανατίναξαν την κατασκήνωση.
Οι Χούθι ήθελαν να μιμηθούν τη Χαμάς, η οποία σφαγίασε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και απήγαγε 250 ομήρους, στις 7 Οκτωβρίου.
Αποσταθεροποίηση της Αραβίας
Οι Χούθι ανέφεραν χθες ότι «εκδηλώθηκε επίθεση του βρετανοαμερικανικού συνασπισμού κατά της πόλης Ρας Ισά, στη δυτική Υεμένη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mashira, που ελέγχεται από το κίνημα Ansaralah – το όνομα με το οποίο είναι γνωστοί οι Χούθι- μετέδωσε για «έντονους βομβαρδισμούς» από αεροσκάφη κατά της πόλης, που διαθέτει μεγάλο λιμάνι.
Ο βαθμός στον οποίο οι Χούθι θα μπορούσαν πραγματικά να εμπλακούν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ παραμένει αμφίβολος.
Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην Υεμένη εδώ και δεκαετίες, ο οποίος ξεκίνησε με την εξέγερση των Χούθι κατά της κυβέρνησης της χώρας.
Στη συνέχεια, η Σαουδική Αραβία παρενέβη στο πλευρό της κυβέρνησης της Υεμένης και το Ιράν στο πλευρό των Χούθι.
Ωστόσο, τα περίπου 200.000 μέλη της πολιτοφυλακής των Χούθι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση στην Αραβική Χερσόνησο προς όφελος του Ιράν.
Το 2022, οι Χούθι επιτέθηκαν στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πυραύλους.
Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα αναχαιτίσει πυραύλους των Χούθι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.