«Βίρα τις άγκυρες» για το μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα που θα γίνει στο νησί της Χίου για την κλιματική αλλαγή.
Το πρόγραμμα Chios Climate Chance υλοποιείται από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, το Ίδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA και πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μέσα στο 2023 και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Έχει στόχο να γίνει κατανοητή η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις που θα φέρει στην καθημερινότητά μας.
Θα εστιάζει στον άνθρωπο και σε όσους ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στο νησί της Χίου, στις Οινούσσες και τα Ψαρά, ανεξαιρέτως ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και κοινωνικής ομάδας. Το πρόγραμμα επιδιώκει να κατανοήσουν οι πολίτες με βιωματικό τρόπο την κλιματική αλλαγή, στοχεύοντας στην υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες περιοχές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Μάλιστα, η προσέγγιση κατά ηλικιακές ομάδες αναμένεται να είναι διαφορετική, αφού με άλλο τρόπο αντιλαμβάνονται τα πράγματα τα νέα παιδιά και αλλιώς οι μεγαλύτερες γενιές.
Επιστροφή στις ρίζες
Τον τόνο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα στη Χίο έδωσε, στην τοποθέτησή του, ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου και του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι όταν ήταν στα καράβια δεν γνώριζε ο κόσμος τον όρο «τσουνάμι».
Μιλώντας σε ένα ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν και δεκάδες σπουδαστές, σημείωσε: «Εσείς μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Αυτό μόνο να φανταστείτε και γι’ αυτό να προετοιμαστείτε ή αν θέλετε, το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες».
Συνέχισε επισημαίνοντας: «Στη Χίο έχω φυτέψει όλα μου τα οικόπεδα και δεν υπάρχει κάτι που να μην το παράγω. Είμαι μελισσοκόμος, βγάζουμε και ντοματάκια, τα οποία είναι ήδη στα μαγαζιά μέσω υδροπονίας, νερό από πηγές το οποίο εμφιαλώνεται και είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και αυτό το συνεχίζουμε».
Καταλήγοντας ο καπετάνιος σημείωσε: «Η επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μια καινούργια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευράς διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας. Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο που μας παρουσίασε, πλανήτης Β δεν υπάρχει και αυτό το διασταύρωσα με τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος ψάχνει στους γαλαξίες να βρει “πλανήτη Β”, αλλά μου λέει “πατριώτη, μην περιμένεις τίποτα, εδώ θα μείνουμε. Το γύρισμα στις ρίζες μας στη φύση είναι το μέλλον και η σωτηρία μας”».
Μια ευκαιρία
Ως μια ευκαιρία να… καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία, απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Chios Climate Chance η πρόεδρος της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού. Η κ. Παληού στο μήνυμά της (αφού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν στις ΗΠΑ σε αποστολή της HELMEPA), υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Μέχρι λίγα χρόνια πριν ο όρος καθαυτός, όπως και οι επιπτώσεις της, αναφέρονταν κυρίως στα επιστημονικές μελέτες, στις έρευνες και στις προβλέψεις για το μέλλον.
-Πλέον, όμως, βιώνουμε αυτές τις επιπτώσεις.
-Είναι διακριτές ακόμα και στην καθημερινότητά μας.
-Ζούμε με την κλιματική αλλαγή και μας απειλεί η κλιματική κρίση.
Και για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης η διαδικασία με απλά λόγια είναι ίδια», υπογράμμισε η κ. Παληού και συμπλήρωσε: «Να κατανοήσουμε τα αίτια που τη δημιουργούν, να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα των επιπτώσεών της και να κατανοήσουμε πώς πρέπει να αλλάξουμε και ποια εργαλεία πρέπει να αναπτύξουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή, η κατανόηση είναι προϋπόθεση για να υιοθετήσουμε μια νέα νοοτροπία και να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Και η κατανόηση είναι ο πυλώνας δράσεων του προγράμματος Chios Climate Chance.
Η HELMEPA ακολουθώντας πιστά τις αξίες της και παραμένοντας αφοσιωμένη στη δέσμευση των ιδρυτικών στόχων της, για περισσότερες από 4 δεκαετίες πλέον, και έχοντας στο επίκεντρο των έργων της τον άνθρωπο, μελετάει, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που ασχολούνται ειδικά με την κλιματική αλλαγή -ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τους ωκεανούς, τη ναυτιλία, τη ζωή στον πλανήτη σε στεριά και θάλασσα.
Ευελπιστούμε, και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι το Chios Climate Chance, με αφετηρία τη Χίο και συμμέτοχους όλους εσάς, θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο και για άλλες περιοχές εντός κι εκτός Ελλάδας».
Πλανήτης Ωκεανός
Για τον Ωκεανό, «που κανονικά θα ‘πρεπε να ‘χει δώσει εκείνος τ’ όνομά του στον Πλανήτη μας: Πλανήτης Ωκεανός να λεγόταν, όχι Πλανήτης Γη», μίλησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο Sir Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Και εξήγησε: «Γιατί ο Ωκεανός καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης, γιατί συνιστά τη μεγαλύτερη βιόσφαιρα του πλανήτη, γιατί αποτελεί την κατοικία του 80% της όλης ζωής του κόσμου. Παράγει το 50% του οξυγόνου που έχουμε ανάγκη, απορροφά το 25% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 90% της θερμότητας που εκλύουν όλες οι σχετικές εκπομπές αερίων. Οι Ωκεανοί δεν είναι μόνο “οι πνεύμονες του πλανήτη”, αλλά και η μεγαλύτερη λεκάνη απορρόφησης άνθρακα – ένα ζωτικής σημασίας στρώμα προφύλαξής μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Δίνουν επίσης «τροφή σε έναν όγκο βιοποικιλίας που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και αποτελούν πηγή τροφής, εργασίας, ορυκτών και ενέργειας που είναι στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση ζωής και ευημερίας στον πλανήτη».
«Αν όντως θέλουμε να λύσουμε, με τη δέουσα σοβαρότητα, μερικά μόνο από τα προβλήματα που καθορίζουν την εποχή μας -όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, ασθένειες και επιδημίες, η μειούμενη βιοποικιλότητα, η οικονομική ανισότητα, ακόμη και ένοπλες συρράξεις και διαμάχες- πρέπει να ενεργήσουμε χωρίς χρονοτριβή τώρα, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία και το καλώς έχειν της θάλασσας και των ωκεανών, πριν να είναι αργά!», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.
Καθήκον προς την πατρίδα
Με μια φράση του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, «Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του», έκλεισε την ομιλία της, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννης Σπ. Λάτσης, Εύα Λιανού, η οποία συμπλήρωσε: «Είναι πράγματι ευτυχές ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μοιραζόμαστε το ίδιο αίσθημα καθήκοντος απέναντι στον πλανήτη, στο περιβάλλον, στην πατρίδα μας, και κυρίως απέναντι στις νεότερες και επερχόμενες γενιές».
«Το περιβάλλον», ανέφερε η κ. Λιανού, «όπως και η δημοκρατία, άλλωστε, είναι δείγμα πολιτισμού. Και η Ελλάδα εδώ οφείλει να είναι πρωτοπόρος. Το επιβάλλει η ιστορία μας, το επιβάλλει η διαχρονική συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό και το επιτάσσει η απαράμιλλη ομορφιά της χώρας μας που δεν πρέπει να χαθεί.
Στην προσπάθεια αυτή χρειάζονται όλοι και, κυρίως, χρειάζονται άνθρωποι που παραδειγματικά, διά του βίου τους, έχουν κάνει το όνομά τους συνώνυμο αρετών και αξιών, που δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν. Ένας εξ αυτών, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, μας φιλοξενεί σήμερα στη λατρεμένη πατρίδα του».
Τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό και στοχεύει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος γνώσης και κατανόησης γύρω από την κλιματική αλλαγή. «Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει βέλτιστη πρακτική που θα μπορέσει να υιοθετηθεί και υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Xiao Junzheng: Η σημασία της προστασίας των ωκεανών
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα Chios Climate Chance έδωσε το παρών και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, ο οποίος στάθηκε στις ναυτιλιακές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.
«Οι δύο χώρες μας έχουν μακρά ιστορία στη ναυτιλιακή συνεργασία. Η Κίνα δεσμεύεται να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα στη ναυτιλία, συνεχίζοντας να κατασκευάζει πλοία με τις πιο λογικές τιμές και αποτελεσματική παράδοση. Η Κίνα αναγνωρίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Και έχουμε σημαντικά έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά και το China-Europe Land Sea Express. Η Κίνα θα συνεχίσει να διεξάγει τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα: στη θάλασσα, στα λιμάνια και στον σιδηρόδρομο, έτσι ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου logistics, που συνδέει όχι μόνο τη θάλασσα και τη στεριά, αλλά και την Ασία και την Ευρώπη. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της ναυτιλίας. Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, η κινεζική πλευρά ζητά την υποστήριξη και τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας σε τομείς όπως η ασφάλιση πλοίων, η ναυτική διαιτησία, η εκπαίδευση προσωπικού, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση», σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης και κατέληξε:
«Τέλος, εκτιμούμε ιδιαίτερα τα μεγάλα επιτεύγματα και τη συμβολή της HELMEPA στη μάχη με την κλιματική αλλαγή και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χάρη στη σκληρή δουλειά της HELMEPA όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία της προστασίας των ωκεανών».