Τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων στην Ερυθρά Θάλασσα φέρεται να έχουν υποστεί ζημιές, λίγους μήνες αφότου οι Χούθι της Υεμένης, που εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, απείλησαν να το κάνουν.
Τουλάχιστον 15 υποθαλάσσια καλώδια περνούν από το στενό Bab al-Mandab στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, ένα υδάτινο σώμα πλάτους μόλις 26 χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία. Η Υεμένη είναι η βόρεια ακτή του Στενού.
Οι πρώτες αναφορές για ζημιές σε υποβρύχια καλώδια στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης άρχισαν το πρωί της Δευτέρας, με το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes να υποστηρίζει ότι τέσσερα καλώδια (EIG, AAE-1, Seacom και TGN-EA) υπέστησαν ζημιά. Η Seacom φέρεται να επιβεβαίωσε ζημιά σε ένα καλώδιο που λειτουργεί σε τμήμα μεταξύ Κένυας και Αιγύπτου.
«Η θέση στην οποία σημειώθηκε η ζημιά είναι σημαντική λόγω της γεωπολιτικής ευαισθησίας και των συνεχιζόμενων εντάσεων», ανέφερε η Seacom. «Η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για την αποκατάσταση και θα επικοινωνήσει το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη στους πελάτες μας» συμπλήρωσε.
Η Globes απέδωσε τα περιστατικά στους Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ζημιά ήταν «σημαντική, αλλά όχι κρίσιμη», επειδή πολλά άλλα υποθαλάσσια καλώδια εξακολουθούν να εξυπηρετούν την περιοχή. Η Seacom έχει ήδη καθησυχάσει τους πελάτες ότι έχει επαναδρομολογήσει την κυκλοφορία σε άλλα καλώδια.
Χρονοβόρα η επισκευή
Η επισκευή καλωδίων δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως εξηγεί το The Register. Χρειάζεται χρόνος για να εντοπίσει ένα κατεστραμμένο τμήμα και να το επανασυνδέσει, ενώ και τα πλοία επισκευής καλωδίων δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα. Η όλη διαδικασία βεβαίως περιπλέκεται όταν υπάρχουν περιφερειακές εντάσεις. Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, γιατί να μην κάνουν το ίδιο με τα πλοία επισκευής;
Η εταιρεία παρακολούθησης Διαδικτύου NetBlocks δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Τζιμπουτί, το αφρικανικό έθνος στη νότια όχθη του στενού Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, παρουσίασε διακοπή την Κυριακή και τη Δευτέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις ζημιές στα καλώδια.
Διαβάστε ακόμη: